B. Staal kandidaat commissaris Utrecht

D66-senator mr. B. Staal is de gedoodverfde kandidaat voor de opvolging van P. Beelaerts van Blokland als commissaris van de koningin in Utrecht....

FRANK VAN ZIJL

Van onze verslaggever

Frank van Zijl

DEN HAAG

Ingewijden bevestigen dat Staal, oud-hoofdcommissaris van politie in Almere, de eerste keuze is van de D66-partijtop, maar de procedure die tot zijn benoeming moet leiden is nog in volle gang. De post Utrecht moet per 1 januari zijn vervuld. Op die datum gaat de CDA'er Beelaerts met pensioen.

Er is lang gespeculeerd over de kandidatuur van D66-minister Sorgdrager van Justitie, mede omdat de vertrouwenscommissie in Utrecht een lichte voorkeur heeft voor een vrouw. Maar Sorgdrager maakte het afgelopen weekeinde aan alle twijfel een eind door te verklaren dat zij niet had gesolliciteerd. De sollicitatietermijn sloot vorige week.

Ook de naam van D66-fractievoorzitter Wolffensperger is gevallen. Maar hij heeft zich evenmin voor Utrecht gemeld. Hij is wel in de race voor een functie in de nieuwe raad van bestuur van de NOS.

Minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken zal op korte termijn de sollicitanten voor Utrecht ontvangen.

Boele Staal (49) is directeur van de BCG interimmanagement bv, onderdeel van Boer & Croon Groep in Amstelveen. Daarvóór was hij commercieel directeur van de uitzendorganisatie ASB (Vendex), directeur van Randon Beveiliging en korpschef van de gemeentepolitie in Almere. Naast zijn lidmaatschap van de Eerste Kamer is hij rechter-plaatsvervanger in Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden