'B. opereerde vanuit een groep'

'Volledig bewijs' dat B. handlangers had, is er niet. Maar het Openbaar Ministerie heeft wel aanwijzingen dat Mohammed B. behoorde tot het Hofstadnetwerk....

Maar deze informatie duidt er in elk geval op dat Mohammed B. 'niet alleen, maar vanuit een groep opereerde', zegt officier van justitie Frits van Straelen tijdens de eerste pro-formazitting tegen B. Hij concludeert dat er veel aanwijzingen zijn dat B. is bijgestaan door anderen die 'gezocht moeten worden in de kringen van de Rotterdamse verdachten'.

Van Straelen doelt hiermee op leden van de Hofstadgroep die worden vervolgd door het landelijk parket in Rotterdam wegens onder andere het samenspannen tot moord op de Kamerleden Hirsi Ali en Wilders. B. wordt hiervan ook verdacht, maar dat onderzoek is gesplitst van de zaak-Van Gogh. Voor de rechtbank in Amsterdam-Osdorp zijn woensdag alleen de feiten van 2 november behandeld.

Toch zijn er heel wat dwarsverbanden. Zoals met Jason W. en Ismail A. die op 10 november na een belegering van de Antheunisstraat werden gearresteerd. Zij waren de avond voor de moord op Van Gogh nog bij Mohammed B. geweest om soep te brengen, aldus Fahmi B., een ander lid van de Hofstadgroep. De officier meent dat deze verdachte mogelijk hulp heeft geboden bij de moord.

Op 2 november was Fahmi B. in een bedrijfspand dat schuin tegenover het huis van Van Gogh ligt, want daar werkte hij. Volgens het OM heeft Fahmi B. echter geen alibi voor het tijdstip waarop de moord is gepleegd.

Er zijn ook getuigenverklaringen over verdachte personen die zich ophielden in de buurt waar de filmmaker werd neergeschoten. Zo is een lid van de Hofstadgroep, Mohamed el B., door twee getuigen 'respectievelijk voor 75 en 25 procent' herkend. De verklaringen hebben volgens de officier 'nog geen volledig bewijs' opgeleverd dat B. handlangers had.

Wel heeft het OM aanwijzingen dat Mohammed B. behoorde tot het Hofstadnetwerk dat door de AIVD in de gaten werd gehouden. Leden kwamen regelmatig bij hem over de vloer . Tussen de spullen van een huisgenoot vond de politie een tapgesprek van de AIVD over Mohammed B. Vermoedelijk is dat gelekt door de AIVD-tolk die eveneens vastzit.

Ook wilde B., die een martelaarsdood wenste, zijn 'broeders' betrekken bij zijn nalatenschap. De politie trof bij Rachid B. vier enveloppes aan die hij, verklaarde hij, het weekeinde voor de moord van Mohammed B. had gekregen. Rachid B. moest die afgeven 'als er iets met hem mocht gebeuren'.

In de envelop voor zijn vrienden zat een brief aan 'beste broeder' waarin Mohammed B. schrijft dat hij bij zijn maliyyah (operatie of aanslag) de 'open brief aan Hirsi Ali' en het gedicht Gedoopt in bloed bij zich zal dragen. Deze documenten staan eveneens op een bijgevoegde usb-pen (digitaal geheugen), waar onder meer ook dreigbrieven aan de Amsterdamse wethouder Aboutaleb en Kamerlid Wilders, en open brieven aan het Nederlandse volk en de islamitische jeugd op staan.

Daarnaast bevat de usb-pen extremistische artikelen als How to catch a wolf dat hij onder de naam Abu Zubair schreef. Hierin voorspelt hij dat het niet lang zal duren voordat de ridders van Allah op het Haagse Binnenhof marcheren.

De andere enveloppes waren bestemd voor zijn familie. In een afscheidsbrief schreef hij dat hij ervoor gekozen heeft zijn plicht tegenover Allah te vervullen. In zijn testament maant hij zijn familie en vrienden de islam op dezelfde manier te beleven als hij dat deed. In de derde envelop zat geld.

Vier dagen voor de moord op Van Gogh had hij zoveel van zijn rekening gehaald dat hij bijna duizend euro, maximaal, rood stond. In zijn testament heeft Mohammed B. bepaald dat zijn schulden bij de kaafirs (ongelovigen) niet mogen worden afgelost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden