B. mag net als iedere Nederlander stemmen

Omdat de rechter Mohammed B. zijn kiesrecht niet heeft ontnomen, mag hij net als iedere andere Nederlander zijn stem uitbrengen bij de komende gemeenteraads- en parlementsverkiezingen....

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn

Het staat B. verder vrij een eigen partij op te richten, bijvoorbeeld de Groep Hofstad. De wettelijke eisen voor een nieuwe politieke partij zijn licht: dertig handtekeningen per kiesdistrict waar de partij uitkomt en een waarborgsom van 11.250 euro. B. mag lijsttrekker worden, het is immers de partij die kandidaten en de lijstvolgorde vaststelt.

Hoeveel stemmen B. ook krijgt, hij zal zelf nooit in de Tweede Kamer of een gemeenteraad kunnen plaatsnemen. Dat voorrecht is gevangenen tijdens hun detentie ontnomen.

De eventuele populariteit van B. heeft wel gevolgen voor de kansen van zijn geestverwanten op de kandidatenlijst. Zij komen in aanmerking voor de zetels die B. met zijn status binnensleept.

Direct na de verkiezingen bepaalt een speciale commissie in de Kamer (en in de gemeenteraad) of de kandidaat Kamer- en raadsleden wettelijk gezien deugen voor hun nieuwe baan.

Het onderzoek naar hun geloofsbrieven is opnieuw een lichte toets: zijn ze Nederlander en vervullen ze geen onverenigbare functies (bijvoorbeeld: rechter)? Het hebben van een strafblad doet niet terzake.

Op basis van het advies van de commissie-geloofsbrieven beslist de Kamer (de raad) of de kandidaat-verkozene wordt toegelaten. De Kamer en de raad kunnen afwijken van het advies. Een rechterlijke beroep tegen deze beslissing is niet mogelijk.

Volgens de Kiesraad is het nog nooit voorgekomen dat een kandidaat-Kamerlid door de Kamer werd afgewezen. De Kieswet uit 1989 biedt daar ook nauwelijks mogelijkheden toe. Om kandidaten te weren wegens vroegere activiteiten met een terroristisch oogmerk, zou de wet moeten worden aangepast.

Overigens verwachten de betrokkenen bij de zaak Mohammed B. niet dat hij van zijn kiesrecht gebruik zal maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden