B-huwelijk, maar wel 1500 gasten in Delft

Het is een B-huwelijk vandaag tussen prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit. Maar de vrijgezellenparty van Friso in Lech was er niet minder gezellig om....

Daar ging geen euro belastinggeld aan verloren, want koningin Beatrix moest worden opgehaald. Haar vakantie was ten einde. En de vrienden konden ook weer mee terug vliegen, want Willem-Alexander, die over het vliegtuig kan beschikken, moest tenslotte ook terug .

Er wordt vandaag groots getrouwd door de tweede zoon van koningin Beatrix. Friso en Mabel ontvangen in de Delftse Oude Kerk net zoveel gasten als bij de huwelijken van de prinsen Willem-Alexander en Constantijn: een kleine vijftienhonderd.

De Haagse politiek is ook vertegenwoordigd en niet gering. Minister-president Balkenende, de vice-premiers Zalm en De Graaf, de ministers Remkes, Donner, Bot en Brinkhorst . Het geeft sommige politici een gevoel van ongemak. Want ondanks het voornemen is door de regering geen parlementaire toestemming gevraagd voor dit huwelijk, dus waarom moeten politici het dan luister bijzetten?

Juist in kabinetskring is tandenknarsend naar het televisie-interview met het bruidspaar gekeken. In zijn brief aan Balkenende uit oktober schreef Friso nog dat de periode van Mabels omgang met crimineel Klaas Bruinsma ruim anderhalf jaar duurde, inclusief logeerpartijen. Nu ging het om enkele maanden - zonder tegenspraak.

Friso en Mabel weigerden in de tijden van hoogspanning alle relevante informatie te overleggen. Zij beoordeelden zélf wel wat van belang was. Totdat Peter R. de Vries andere antwoorden kreeg dan de premier. Daarop vertikte Balkenende het de Toestemmingswet in te dienen.

Het gevolg is dat de koninklijke gastenlijst er niet bijzonder uitziet. Er is van de nood een deugd gemaakt: nu de regerende vorstenhuizen geen trek hebben een huwelijk bij te wonen dat statusvermindering veroorzaakt, heet het dat het huwelijk een privé-karakter heeft - de aanwezigheid van bewindslieden en televisiecamera's ten spijt.

Met zijn ja-woord is Friso geen troonpretendent meer. Hij verliest zijn erfelijke prinsentitel en krijgt er een persoonlijke prinsen- en erfelijke graventitel voor terug. Na de huwelijksreis begint voor hem het gewone leven. Hij hervat zijn juist begonnen werkzaamheden bij TNO Space, waar hij door toedoen van een headhunter terecht is gekomen. Het is een functie die volgens Delftse betuurders voor hem is gecreëerd, maar wel serieus te nemen is. Friso moet met zijn netwerk deuren openen die voor anderen gesloten bleven.

Optredens onder ministeriële verantwoordelijkheid zijn vanaf vandaag voorbij. De premier en de prins zijn van elkaar verlost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden