B én W Delfzijl vernieuwd

Na het vertrek van burgemeester Haaksman krijgt Delfzijl nu ook nieuwe wethouders. De zittende wethouders hebben hun portefeuilles ter beschikking van de gemeenteraad gesteld....

De vier wethouders van Delfzijl beraadden zich op hun positie sinds maandag, toen Haaksman zijn aftreden bekendmaakte. Aanvankelijk dacht CDA-wethouder Huisman, tevens loco-burgemeester, aan aftreden. Maar dan zou waarnemend burgemeester Jorritsma alleen voor de problemen in Delfzijl komen te staan. Delfzijl moet zijn financiën op orde brengen en de achterstanden in de controle op veiligheid en milieu wegwerken.

De Groninger hoogleraren Elzinga (staatsrecht) en Dölle (recht decentrale overheden) zijn op verzoek van commissaris van de koningin Alders betrokken bij de vorming van een nieuw college. Zij willen deze opdracht in alle rust uitvoeren, zodat Delfzijl een stabiel nieuw college krijgt.

Zij hebben de wethouders daarom geadviseerd dat ze beter demissionair kunnen aanblijven. Dat is in principe mogelijk sinds wethouders geen deel meer uitmaken van de gemeenteraad, maar het is wel een novum in Nederland.

De demissionaire wethouders blijven nu dus ook verantwoording afleggen aan de raad. De fractievoorzitters van Delfzijl zijn het eens met de gekozen constructie. Roelsma van de Lijst Bruininck ziet het demissionaire college als een oorlogskabinet. 'We moeten nu proberen de neuzen dezelfde kant op te krijgen.'

Dölle en Elzinga zijn ook aangesteld om mee te helpen het vertrouwen van de bevolking van Delfzijl in het gemeentebestuur te herstellen.

Dat vertrouwen heeft na alle politieke crises 'danige deuken' opgelopen, zei Alders maandag. Dölle: 'De schuttersputjes in de raad moeten worden verlaten, verdrietigheden moeten worden vergeten. We hopen op een goede afloop.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.