Azivo stapt naar Europees Hof om zorgstelsel

DEN HAAG (ANP) - Als eerste zorgverzekeraar is Azivo bij het Europees Hof van Justitie in het geweer gekomen tegen het nieuwe zorgverzekeringsstelsel. De verzekeraar vindt dat ze te weinig vergoeding krijgt voor dure patiënten.

Volgens directeur Aad de Groot van Azivo komt de verzekeraar per verzekerde 40 euro tekort.

In het nieuwe stelsel bestaat een zogeheten vereveningsfonds, waaruit verzekeraars geld krijgen voor klanten die veel zorg nodig hebben. Azivo heeft veel van deze klanten. De Europese Commissie moest zich uitspreken over dit fonds omdat het geldt als een vorm van staatssteun. Omdat de commissie Nederland toestemming gaf voor het fonds, stapte Azivo in maart naar het Europees Hof. De zorgverzekeraar vindt dat de commissie niet goed heeft gekeken hoe de werking van het vereveningsfonds voor afzonderlijke verzekeraars uitpakt.

Van de 145.000 klanten van Azivo wonen er 120.000 in Den Haag. Een groot deel van hen komt uit achterstandswijken, een bevolkingsgroep met gemiddeld meer gezondheidsklachten. Volgens De Groot is hier in het vereveningsfonds te weinig rekening mee gehouden. Ook is er geen extra geld uit het fonds voor bijvoorbeeld patiënten met reuma of een depressie.

Dezelfde premie

Daardoor zijn verzekeraars in grote steden, waar veel mensen uit achterstandsgroepen wonen, gedwongen om hogere premies te vragen aan al hun klanten, zegt de Groot. In het nieuwe zorgstelsel mogen verzekeraars geen patiënten weigeren en betaalt iedereen dezelfde premie.

Volgens Azivo's advocaat Gerard van der Wal heeft de verzekeraar onder meer een zaak omdat volgens de huidige verdeling zorgverzekeraars die het niet nodig hebben ook staatssteun krijgen. Daardoor ontstaat ongelijkheid van concurrentie. Volgens hem heeft de Europese Commissie bij het geven van toestemming ook niet doorgehad dat er in Nederland ook voor de invoering al discussie was over de verdeling van het geld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden