Azië wil uitstoot CO 2 terugbrengen

Zestien landen in het zuiden en oosten van Azië hebben afgesproken dat zij hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zullen verminderen en alternatieve energiebronnen zullen ontwikkelen....

Op een topconferentie in het Filipijnse Cebu hebben de leiders van de Asean-landen (Indonesië, Thailand, Maleisië, Singapore, de Filipijnen, Vietnam, Brunei, Laos, Cambodja en Birma) een verklaring van die strekking afgegeven. Ook de leiders van China, Japan, Zuid-Korea, India, Australië en Nieuw-Zeeland hebben ervoor getekend.

Japan – naamgever van het Kyoto Protocol over het terugdringen van broeikasgassen – heeft twee miljard dollar uitgetrokken om de andere landen te helpen bij het ontwikkelen van technologieën die de uitstoot van dergelijke gassen kunnen verkleinen.

Het belang van de Verklaring van Cebu is dat ze is ondertekend door zestien landen die samen de helft van de wereldbevolking vertegenwoordigen. Bovendien is ze ondertekend door de op één na grootste economie ter wereld, Japan, en twee van de snelst groeiende economieën ter wereld: India en China.

Vooral de energiehonger van China, met nu al meer dan een miljard inwoners, stemt de rest van de wereld tot zorg. Premier Wen Jiabao probeerde in Cebu iets van die bezorgdheid weg te nemen door te verklaren dat China zelf in zijn eigen energiebehoefte hoopt te voorzien en wil werken aan een zuinig energieverbruik.

Premier Wen heeft in Cebu met zijn collega John Howard afgesproken dat China en Australië (een grote steenkoolproducent) samen onderzoek gaan verrichten naar een schone manier om energie te winnen uit kolen.

Maar ook de kleinere economieën van Zuidoost-Azië zullen maatregelen moeten nemen. Anders zal hun energiebehoefte tussen nu en 2030 verdubbelen en zal hun uitstoot van broeikasgassen in die zelfde tijd verdrievoudigen. De tien Asean-landen leveren samen 11 procent van de olieproductie ter wereld, maar ze verbruiken 21 procent. Daarmee maken deze landen zich even afhankelijk van de olie uit het Midden-Oosten als de Verenigde Staten.

Milieuactivisten legden meteen de vinger op de zere plek in de Verklaring: het ontbreken van meetbare streefcijfers. ‘Iedere serieuze poging de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen bevat doelstellingen en tijdsbestekken, en die zitten hier niet bij’, zei Christine Milne, een senator van de Australische Groenen. De Aziatische leiders hebben met geen woord verwezen naar de plannen die de EU vorige week heeft aangekondigd om de uitstoot van broeikasgassen in Europa vóór 2020 terug te dringen tot hooguit 80 procent van het niveau van 1990.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden