Azië-reizigers Schiphol ontsmetten schoenen

Alle reizigers uit de Aziatische landen die zijn getroffen door de vogelgriep moeten op Schiphol hun schoenen ontsmetten door over desinfecterende matten te lopen...

ANP

De matten zijn neergelegd in opdracht van minister Veerman van Landbouw. Woensdag stemde Schiphol in met de komst van de ontsmettingsmatten. Nu de vogelgriep in het Verre Oosten steeds meer om zich heengrijpt, wil de minister op alle mogelijke manieren voorkomen dat de ziekte Nederland binnenkomt. In Europees verband heeft hij daarom gepleit voor een verbod op de invoer van siervogels als papegaaien uit de Aziatische landen en hygiënemaatregelen op alle Europese luchthavens.

De ontsmettingsmatten op Schiphol blijven liggen zolang de vogelgriep in Azië niet onder controle is en er gevaar op invoer van de ziekte is. Onduidelijk is of ook andere Europese luchthavens deze maatregel hebben getroffen.

De Chinese autoriteiten hebben vrijdag bevestigd dat er bij kippen in een buitenwijk van de miljoenenstad Shanghai vogelgriep is geconstateerd. De dieren worden afgemaakt. Intussen meldde het officiële Chinese persbureau Xinhua dat er ook in de provincies Hubei en Hunan de ziekte is ontdekt. Het gaat om de meest gevaarlijke en virulente vorm van de virus H5N1, die ook dodelijk kan zijn voor mensen. Ook in de provincie Anhui en Guangdong zijn verdachte gevallen. De autoriteiten nemen maatregelen om de verspreiding van de besmetting tegen te gaan.

Thailand heeft vrijdag de hulp ingeroepen van Australië en de VS bij het bestrijden van de vogelgriep. Het land vraagt om speciale tests om het virus te kunnen vaststellen. Nieuwe tests zijn nodig omdat de Thaise autoriteiten hun eigen proeven hebben laten mislukken. De tests in een overheidslaboratorium die nodig waren om te bepalen of twaalf mensen besmet waren met het virus, zijn niet gelukt. Zeven van de mogelijk besmette mensen zijn overleden.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid noemde de resultaten niet eenduidig, 'deels door onjuiste methodes om weefsels en monsters te verkrijgen'. Bovendien zijn niet genoeg monsters verzameld. Thailand stuurt de monsters nu naar Australië en de VS om ze verder te laten bekijken.

Thailand meldde vrijdag vier nieuwe mogelijke menselijke besmettingen en een nieuw sterfgeval. Het virus is ook opgedoken in het zuiden van het land. Thailand telt nu twaalf verdachte gevallen bij mensen van wie er zeven zijn overleden.

In het tijdschrift New Scientist stellen enkele wetenschappers dat de huidige vogelgriep-epidemie al vorig jaar in China is begonnen. De uitbraak van de longziekte SARS, eind 2002 in het zuiden van China, is lange tijd verzwegen door de Chinese autoriteiten. De WHO krijgt graag duidelijkheid over het '2003-geval' om zo de verspreiding van de vogelgriepuitbraak beter in kaart te kunnen brengen. De organisatie is niet echt hoopvol dat dat een massale uitbraak in China is te voorkomen.

In Vietnam grijpt het virus op om zich heen. Meer dan de helft van de provincies en steden is aangedaan. Volgens de autoriteiten worden alle kippen in de hoofdstad Hanoi uit voorzorg snel geslacht. Taiwan gaat op scholen de temperatuur van kinderen opnemen om infecties snel op te sporen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden