Aziatische weldoener blijkt failliete fantast

Een zelfbenoemde Aziatische prins is door de mand gevallen. De man die de Verenigde Naties in de waan had gebracht dat hij een miljard dollar zou doneren om te gebruiken voor ontwikkelingshulp, blijkt een failliette Australische zakenman te zijn....

Reuter

AMSTERDAM

Vrijdag kreeg de man nog een staande ovatie tijdens een VN-conferentie in Melbourne. Daar beloofde hij, gekleed in een witte mantel en met een driekleurige hoofddoek, de miljard dollar aan de VN.

De toezegging van de gift evenaarde de donatie van de Amerikaanse CNN-oprichter en multimiljonair Ted Turner. De enige mensen die 'zijne koninklijke hoogheid prins Hadji Mohd Al Asagof van Eldik' echter blijken te kennen, zijn behoren tot zijn naaste familie in de Australische deelstaat Queensland.

'Ik zou niet weten waar hij de prinsentitel vandaan heeft, maar als hij zoveel geld zou hebben dan zou het zeker naar de armen gaan', aldus zijn zuster Anna van Eldik.

De familie kent hem slechts als Bep van Eldik die volgens zijn broer nog zevenduizend dollar schuld bij zijn naasten heeft.

'Als hij zo verdraaid rijk is dan mag hij ons wel eens wat sturen', zo citeert de krant The Australian zijn broer John.

Bep van Eldik, door zijn familie afgeschilderd als failliette aannemer, verliet volgens zijn familie negentien jaar geleden zijn vrouw en zeven kinderen en ging in het buitensland werken.

Van Eldik zelf is voor de Australische krant onvindbaar gebleven. Zijn toezegging een miljard dollar aan de VN te geven, maakte hem vrijdag tot held van de dag tijdens de VN conferentie over veilige infrastructuur en elektronische handel.

Voor alle zekerheid onderzoekt de VN de achtergrond van de Aziatische prins en de geloofwaardigheid van de toezegging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden