Column

Azc weg ermee!

Die volkswoede, dat zijn we zelf.

null Beeld -
Beeld -

De kop boven dit stukje moet de aandacht trekken, maar heeft minder met de inhoud te maken. Hooguit een beetje. Maakt niet uit.


Verslaggever Jacco Hamilton van Goedemorgen Nederland is vroeg paraat: je weet maar nooit, zoiets kan uit de hand lopen want dat is aangekondigd door de Nederlandse Volks-Unie. In Alkmaar staat een gemeenteraadsvergadering op stapel over asielzoekers; twee uur wacht Jacco op Godot in de vrijwel lege Langestraat, filmt politiewagens die langzaam langsrijden want je weet maar nooit, zoiets kan uit de hand lopen, dat is aangekondigd door de Nederlandse Volks-Unie. Zie je hoe die agent naar je kijkt, zegt Hans Rijk, een Alkmaarder met politieke interesse. Die agent bemonstert ons inderdaad serieus. Alkmaar heeft extra politie en extra beveiliging en twee extra ruimtes met videoverbinding beschikbaar gesteld voor het mogelijk massaal opstomende publiek, want dat is aangekondigd door de Nederlandse Volks-Unie van Constant Kusters.


Constant is een vlegel die af en toe zijn vleugels spreidt en dan stijgt op de thermiek van waar we allemaal graag naar kijken. Zo cirkelt hij boven Alkmaar: hoe hoger hij komt, hoe groter zijn schaduw. Op elke hoek van elk gangetje in het stadhuis een beveiliger, in de raadszaal twee met alarmgele steekwerende vesten. Daar staan ook zes serieuze televisiecamera's op statieven. De Onafhankelijke Partij Alkmaar heeft verzet aangetekend in de vorm van fractieleider Jan Hoekzema, die zich alvast breed maakt op de landelijke televisie en de landelijke radio. Die gaat met moties tegen de asielzoekers zwaaien, zeker weten.

undefined

null Beeld Frank Schall000
Beeld Frank Schall000

Het stadhuis staat verstild in de vollemaansnacht; een volksopstand zou van verre al te horen zijn. In de raadszaal blijven stoeltjes onbezet. Naast me zit Alkmaarder Sifattin Cinar, die kijkt om zich heen en zegt: 'Ik zie geen rare mensen, ik zie alleen politieke belangen.'


Vier insprekers hebben zich gemeld, bezorgde burgers. Wat zeggen ze? Inspreker De Jong: 'Ik ben getrouwd en heb twee kinderen. Ik wil duidelijk hebben dat het onze plicht is degenen die hulp nodig hebben, hulp te geven. Maar de overheid moet borg staan voor de leefbaarheid van haar grondgebied.' Inspreker Verwoerd : 'Ik ben vader van een gezin. Hoe gaat dat als mijn kind van zeven jaar daar vlakbij naar school moet?' (tegen mij zegt hij: 'ik wil best taalles of zo aan de die mensen geven hoor.')


Zodra Alkmaar gevraagd werd het lege belastingkantoor beschikbaar te stellen voor zeshonderd asielzoekers, nam het college 'zijn verantwoordelijkheid'. Daarover heeft de gemeenteraad niks te zeggen. Toch krijgt ze een vergadering. Plus een vrijwel rimpelloze bewonersbijeenkomst, en nóg eentje vanavond. Keurig bestuur. Keurige vergaderingen. Keurige mensen - God wat mag de asielzoeker blij zijn die in zo'n diepgeworteld democratisch land terechtkomt.

undefined

null Beeld -
Beeld -

De fractievoorzitters pakken hun moment. Daar komt Jan Hoekzema met zijn verzet, actief bewegend van en naar de interruptiemicrofoon. Hij wil er geen zeshonderd, op die plek. Maar een concurrerend raadslid bijt hij toe: 'Wij zijn niet tegen opvang! Wij staan juist open voor opvang!'


Aan de perstafel zie ik Fred Hoogendoorn kijken, redactiechef van het Noordhollands Dagblad/Alkmaarsche Courant. Die heeft allang opgeschreven wat hier gebeurt: een politiek steekspelletje dat weinig met inhoud te maken heeft. Hooguit een beetje. Maakt niet uit. Hoekzema test zijn vleugels en wint hoogte op de thermiek - stiekem is hij gewoon bezig zijn eigen wethouder te beschermen. Zo maakt hij een andere wethouder verantwoordelijk voor de opvang, want Onafhankelijke Partij Alkmaar is een beetje tegen. Ingewikkeld. Jammer dat politiek zo ingewikkeld is.

undefined

Er is hier geen volkswoede. Op heel veel plekken niet. Wel op het eindeloos herhaalde filmpje van de man en zijn 'volle zak' in Beverwaard. Op het eindeloos herhaalde filmpje van de schreeuwers in Steenbergen. En in de reportage die de EO maakte in het Friese Rijs - o wacht, de EO had daar ook de voorstanders van opvang gefilmd maar die beelden zijn niet gebruikt, stond zaterdag in NRC Handelsblad. Een van die voorstanders, Meinte Vierstra, vroeg om opheldering; als antwoord kreeg hij een tegoedbon voor tien procent korting in de webshop van de EO.


Die volkswoede, dat zijn we zelf. Verslaggever Jacco Hamilton is voor niks in Alkmaar, want Goedemorgen Nederland zendt niets uit, dat heeft het alleen maar over Oostknollendam, daar is wel iets aan de hand. En waar is Constant Kusters? Die zit 's avonds als een aalscholver zijn vleugels te drogen bij een talkshow, want een mogelijke neonazi aan tafel is spannender televisie dan gewoon een beetje democratische discussie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden