Azc's heropend voor Syriërs

De burgeroorlog in Syrië brengt een grote stroom Syrische vluchtelingen naar Nederland op gang. Het gaat de laatste maanden zo snel dat de asielzoekerscentra (azc's) het niet meer aan kunnen. Daarom heropent staatssecretaris Teeven van Veiligheid & Justitie twee centra die vorig jaar gesloten werden.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILLEM DE GELDER

DEN HAAG - Het gaat om centra in Bellingwolde (Oost-Groningen) en Sweikhuizen (Zuid-Limburg). Dat laatste gaat per 1 december open, terwijl in Bellingwolde sinds 1 oktober weer asielzoekers worden opgevangen.

Sinds begin dit jaar zijn in Nederland 1.700 asielaanvragen gedaan door Syriërs die hun land ontvluchtten. Per maand komen er nu meer dan 300 bij. Dit aantal neemt toe en het einde lijkt nog niet in zicht. Vrijwel al deze vluchtelingen krijgen een verblijfsvergunning, meldt Teeven via zijn woordvoerder: 'Het is evident dat ze nu niet naar het land terug kunnen.' De vergunningen gelden veelal voor een duur van vijf jaar. De enige uitzondering betreft vluchtelingen die bij meerdere landen een asielaanvraag hebben gedaan. Zij worden teruggestuurd naar het eerste land waar ze hun aanvraag deden.

Korte procedure

Totdat zij uitsluitsel krijgen over hun verblijfsvergunning, komen de vluchtelingen in asielzoekerscentra terecht. De twee heropende centra bieden 625 extra plaatsen: 345 in Bellingwolde, 280 in Sweikhuizen. Dit is voor nu genoeg, omdat de Syriërs vaak maar een paar weken in een azc zitten. 'Hun asielprocedure is relatief kort', aldus de woordvoerder van Teeven, 'omdat de situatie in hun land duidelijk is.' Het ministerie verwacht dat er in de toekomst nog meer extra centra nodig zijn, omdat het aantal vluchtelingen blijft toenemen.

De stijging van het aantal vluchtelingen is niet verrassend, vindt Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk. 'Als er ergens een oorlog uitbreekt, merken we dat meteen. In 1997 leidde de oorlog in Kosovo tot een grote piek. Later gebeurde hetzelfde toen in Irak en Afghanistan gevochten werd.

De VN-vluchtelingencommissaris deed onlangs een verzoek aan de lidstaten om zo'n 2.000 kwetsbare Syriërs permanent een nieuwe woonplaats te bieden. Dit gaat bijvoorbeeld om mensen die medische zorg nodig hebben. Teeven wil van deze groep 250 menseneen plek bieden. Dat staat los van de reguliere asielstroom.

Eerder deze week liet Teeven de Tweede Kamer weten dat hij geen speciale opvangregeling wil voor Syriërs die terecht kunnen bij familie in Nederland. Een flink deel van de Kamer, onder aanvoering van de ChristenUnie en de PvdA, dringt daarop aan, maar Teeven ziet te veel haken en ogen. Hij denkt dat het kan leiden tot de komst van mogelijk 5.000 Syriërs. Die zouden eenmaal in Nederland ook asiel kunnen aanvragen.

Eigen regio

Dat gaat Teeven te ver. Hij gelooft meer in opvang in de eigen regio. Elke euro die daar, voornamelijk via de VN, wordt besteed 'bereikt meer mensen en is doelmatiger besteed dan kosten die we in Nederland zouden maken voor opvang en asielverlening', aldus Teeven in een brief aan de Kamer.

De Tweede Kamer reageerde woensdag voorzichtig positief op Teevens aankondiging van de heropening van de twee azc's. 'De Syriërs die daar komen, hebben recht op een verblijfsvergunning', vindt het SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. Ze benadrukt wel dat dit niet genoeg is. 'Dit zijn mensen die op eigen kracht Nederland hebben bereikt. In vluchtelingenkampen in de regio zitten nog heel veel kwetsbare mensen over wie ik me grote zorgen maak.' In plaats van de 250 die Teeven permanent wil opvangen, wil Gesthuizen er 5.000 opvangen, net als Duitsland. 'We kunnen met de Europese Unie hier een vuist maken.'

Teevens eigen VVD blijft hameren op opvang in de eigen regio. Het Kamerlid Malik Azmani deed het noemen van streefcijfers door andere Kamerleden eerder af als 'vérplassen'.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden