Azc-personeel beklaagt zich over 'asociaal en respectloos gedrag' asielzoekers

Medewerkers van asielzoekerscentra hebben de directie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aangespoord meer te doen tegen asielzoekers die zich 'asociaal en respectloos' gedragen richting het personeel. Dit blijkt uit een uitgelekt verslag van het gesprek dat het COA-bestuur en de centrale ondernemingsraad hierover hebben gehad.

De voormalige noodopvanglocatie Heumensoord bij Nijmegen.Beeld anp

Het COA noemt de boodschap, die twee weken geleden intern werd rondgestuurd, 'een duidelijk signaal' en zegt zich bewust te zijn dat medewerkers in azc's op de proef worden gesteld door asociale asielzoekers. 'De groep is al weken in beeld', zegt een woordvoerder. Hij kan niet zeggen om hoeveel personen het gaat, wat hun afkomst is en waar de incidenten zich hebben voorgedaan.

Op de site van het COA schrijft topman Gerard Bakker vrijdag dat meerdere signalen het bestuur bereiken waar 'we van schrikken en die echt niet kunnen'. Bakker: 'Van medewerkers blijf je af. Punt uit. Je hebt je te gedragen als je hier asiel aanvraagt.'

Twee weken geleden, kort na het verschijnen van het verslag, is de Tweede Kamer door het COA geïnformeerd over de problemen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff zegt dat direct maatregelen zijn getroffen. 'Die lui worden aangepakt.' Er zijn volgens hem de afgelopen weken al diverse arrestaties en veroordelingen geweest. Daarbij is in 'een aantal gevallen' snelrecht toegepast.

Lees ook:

Veel asielzoekers uit zogeheten 'veilige landen', met name Marokko, doen de laatste tijd een asielaanvraag in Nederland. Ze worden doorgaans afgewezen, maar toch zijn ze dan niet meteen vertrokken. Waarom verloopt het uitzetten van uitgeprocedeerden zo stroef?

'Onveilig'

Het gedrag van de asielzoekers zorgt ervoor dat het personeel 'hun werk niet langer veilig en goed kan uitvoeren', zegt een van de medewerkers in de Gelderlander. Volgens de krant zou het gaan om met name mensen van Noord-Afrikaanse afkomst, die stelen, drugs gebruiken en drinken.

Honderden asielzoekers uit de zogeheten 'veilige landen' deden dit jaar een asielaanvraag in Nederland. Ze zijn vrijwel kansloos, maar komen toch. Ter ontmoediging schrapte het kabinet eerder de vertrekpremie voor deze groep en probeert ze versneld uit te zetten.

Deze week werd bekend dat de gemeente Vlagtwedde maatregelen neemt om de overlast die inwoners van Ter Apel ervaren van een kleine groep asielzoekers terug te dringen. Volgens burgemeester Leontien Kompier (PvdA) gaat het om 'tientallen' overlastveroorzakers, met name uit zogeheten 'veilige landen' als Marokko, Algerije en Georgië. 'Mensen die hier eigenlijk niet hier horen te zijn.'

Meer Marokkaanse asielzoekers

Het aantal asielaanvragen van Marokkanen neemt de laatste maanden toe, mede doordat mensen die in Duitsland zijn afgewezen een tweede poging wagen in Nederland. In oktober vroegen 389 Marokkanen asiel aan, tegen 283 in september en 128 in augustus. Om verdere aanloop te ontmoedigen, schrapt het kabinet de vertrekpremie voor uitgeprocedeerde Marokkanen.

Asielverzoeken van Marokkanen zijn doorgaans kansloos, tenzij het bijvoorbeeld gaat om homoseksuelen die vanwege hun geaardheid gevaar lopen. Marokko staat op de lijst van 'veilige landen', wat betekent dat aanvragen met voorrang worden afgehandeld in een versnelde procedure van één gehoor. Na een afwijzing mag de asielzoeker uit een zogenoemd veilig land het hoger beroep niet in Nederland afwachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden