'Azc heeft schuld aan dood peuter'

De dood van een 3-jarig meisje heeft tot onrust geleid in het asielzoekerscentrum (azc) Vught. Volgens de ouders is hun kind het slachtoffer geworden van fouten die door een verpleegkundige in het centrum zijn gemaakt....

Het meisje Tina werd drie jaar geleden in het asielzoekerscentrum Vught geboren. De ouders, een Chinese en een Iraniër, hadden elkaar daar ontmoet en leven sindsdien met hun gezin op een kamer van drie bij vier meter. Trouwen mogen ze niet, omdat ze geen papieren hebben. Officieel is Tina een kind zonder vader. Het meisje begon in de nacht van 4 op 5 december over te geven. In de ochtend brachten de ouders Tina naar de medische opvang. Een verpleegkundige zei - volgens de ouders zonder het kind te onderzoeken - dat er niets aan de hand was. Omdat Tina bleef overgeven en haar buik opzwol, is de moeder in de namiddag opnieuw naar de verpleegkundige gegaan. Die vond de situatie niet acuut, en maakte een afspraak met de dokter voor de volgende dag om half vier.

Op de afgesproken tijd kon het kind nauwelijks meer ademhalen en werd het door de dokter per ambulance naar het ziekenhuis in Den Bosch verwezen. Medisch ingrijpen kon Tina niet meer redden. Ze overleed om zes uur in de avond.

Volgens I. Maas, stafarts van de Medische Opvang Asielzoekers (MOA) in Brabant en Limburg, spreekt het dossier het relaas van de ouders op enkele punten tegen. De verpleegkundige zou het kind de eerste keer wel hebben onderzocht. Of er fouten zijn gemaakt, zal volgens hem moeten blijken uit een onafhankelijk onderzoek.

Basisartsen en verpleegkundigen mogen sinds 1 januari alleen nog preventieve handelingen verrichten en moeten patiënten voor behandeling doorverwijzen naar een huisarts in de naburige gemeente. Bij de invoering van de regeling waarschuwden huisartsen voor problemen vanwege de grote overbelasting. De suggestie dat de verpleegkundige daarom het kind pas laat doorverwees naar de huisarts, wijst Maas van de hand. 'Daarvan is tot nu toe niets gebleken, maar mocht dit wel zo zijn dan moet daarvan worden geleerd.'

Vertrouwelingen van de ouders wijzen erop dat het kind al lange tijd eetproblemen had. Aandringen op een medisch onderzoek werd in 1999 niet serieus genomen, waarop de ouders het kind zelf naar het ziekenhuis brachten. De ouders kregen bij terugkomst in het azc een reprimande.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden