AZ verlost van hoofdpijndossier

Voormalig landskampioen AZ wordt voor het symbolische bedrag van één euro verkocht aan een nieuw opgerichte Stichting AZ Alkmaar.

Van onze verslaggever Peter de Waard

De curatoren van DSB hebben veel water in de wijn gedaan om zichzelf te verlossen van het hoofdpijndossier AZ. Er zal flink afgeschreven moeten worden op de waarde die de club werd toegedicht. Ook de hypotheekgever van het in 2006 opgeleverde stadion – inmiddels de Deutsche Bank – heeft een flink verlies moeten slikken. Van het nog uitstaande hypotheekbedrag van 23 miljoen euro zal slechts 15 miljoen worden afbetaald door de nieuwe geldschieters van de club.

Reddingsplan

Dinsdagmiddag werd in Alkmaar het definitieve reddingsplan voor AZ bekendgemaakt. Nadat in het begin van het afgelopen seizoen het imperium van suikeroom Dirk Scheringa ineen was gestort, waren er twijfels over de continuïteit van de toenmalig landskampioen. Die lijkt nu zeker te zijn gesteld.

Maar algemeen directeur Toon Gerbrands noch de nieuwe technisch directeur Earnest Stewart waren gistermiddag aanwezig om de champagne te ontkurken. Beiden zijn op vakantie. Ook de curatoren lieten zich niet zien op een persbijeenkomst die in een skybox werd gehouden door de pr-woordvoerder van de curatoren Charles Huijskens en de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van de Stichting René Neelissen – een oud-bestuurslid van AZ.

Uit de woorden van Huijskens werd duidelijk dat de curatoren, die in principe de belangen van de crediteuren moeten behartigen, voor het blok waren gezet. Zij konden AZ niet failliet laten gaan, omdat dan alle spelers meteen transfervrij zouden zijn. Maar het was ook niet langer acceptabel om een vereniging met tweehonderd werknemers op kosten van de boedel verder te laten draaien, zonder dat er uitzicht was op een oplossing. Daarom hebben ze eieren voor hun geld gekozen. ‘We hebben bij het Scheringa museum getracht ook tot een dergelijke oplossing te komen. Daar is het niet gelukt. Hier wel’, aldus Huijskens.

Geldschieter

Een groot aantal bedrijven uit Alkmaar en omgeving zal Scheringa vervangen als geldschieter. Zij hebben niet alleen 15 miljoen euro op tafel gelegd om het stadion te kunnen kopen, maar aan AZ ook nog een kredietfaciliteit van acht tot 10 miljoen euro beschikbaar gesteld. Deze bedrijven zijn verenigd in ARK-AZ Beheer.

Wie deze bedrijven zijn, wilde Neelissen niet zeggen. Een aantal namen is al eerder uitgelekt, zoals Driessen Aircraft – een producent van vliegtuigtrolleys. Een ander bedrijf is fietskledingproducent AGU – een buurman van AZ. Dit bedrijf, dat in het verleden ook in het wielrennen actief was, levert zowel een bestuurder voor de Stichting AZ als een commissaris voor die stichting.

Neelissen wilde echter niet spreken van een nauwe band van financiers en bestuurders. ‘Het essentiële onderdeel van ons reddingsplan is scheiding van kapitaal en leiding. Gerbrands en Stewart vormen het management.

Zij kunnen alleen ontslagen worden door de Stichting AZ, niet door ARK-AZ Beheer.’ Als extra beveiliging is er ook nog een zogenoemde Stichting Continuïteit AZ gevormd die één prioriteitsaandeel krijgt en een veto heeft bij beslissingen over het veranderen van de naam, het logo, de shirtkleur en de speelstad van de club. Behalve een voormalig burgemeester van Alkmaar zal de voorzitter van de officiële supportersvereniging zitting nemen in het stichtingsbestuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden