AZ ruimt restjes van Verbeek op

AZ speelt zijn eerste wedstrijd na het ontslag van trainer Gertjan Verbeek gelijk (1-1) tegen PAOK Saloniki. Fred Rutten is inmiddels gepolst om hem op te volgen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILLEM VISSERS

ALKMAAR - Gertjan Verbeek is op deze donderdag verdwenen uit het kortetermijngeheugen van voetballend Alkmaar. 'Heemskerk groet AZ' en 'Waarland', staat op vaste spandoeken achter de doelen. Niets over Verbeek, de zondag na een zege op PSV ontslagen trainer. Geen lied, geen slogan.

Het oogt bijna surrealistisch. Leiders gaan, leiders komen, en tijdens het interbellum regeert zoals altijd Martin Haar, de eeuwige assistent die al die grote trainers trouw heeft gediend. De toekomst lonkt, het volk slaat als altijd met klappertjes op de handen en AZ denkt te winnen van PAOK Saloniki, net als Ajax dinsdag van AC Milan.

Spelers vormen een berg van vreugde en opluchting als Gouweleeuw in de 82ste minuut scoort, na een prachtpassje van invaller Overtoom. Dan maakt international Salpingidis diep in blessuretijd verdiend gelijk, voor het kolkende vak met Griekse fans en de gillende radioverslaggever met wintermuts. Toen Haar in 2009 de ontslagen Koeman één duel verving, scoorde doelman Bolat van Standard in blessuretijd eveneens 1-1.

Op een vraag over Verbeek zegt Haar, voor de aftrap: 'Over hem zeg ik niets.' Zo gaat dat in voetballand. Na het laatste spelersberaad gaven de voetballers bij de directie aan dat het zo niet verder kon met de veeleisende, moeilijke, horkerige coach die geen bijna geen duimbreed afweek van plannen in zijn hoofd. Prestaties telden niet meer. Het ging om chemie, vertrouwen.

Donderdag is het de hoogste tijd om de voeten te laten spreken, in het volle licht van de openbaarheid. Dat gaat de mannen van AZ tot de tweede helft moeilijker af, in een aantrekkelijke wedstrijd met talloze kansen. Saloniki is voor rust sterker, AZ in de tweede helft. Intussen zoekt de directie een nieuwe trainer. Fred Rutten is al gepolst, een gedroomde, beschikbare opvolger.

Op de dag voor AZ - PAOK loopt directeur Toon Gerbrands door de perskamer met een klok in handen. Dat is het symbool voor de zogenoemde prestatieklok, waarover hij tijdens een congres in Londen hoorde. Als de klok op vijf voor twaalf staat, valt alles samen bij een sportploeg. Oranje op het laatste WK is een goed voorbeeld.

Gerbrands draait aan de wijzers en doceert. Om 13.00 uur is de creativiteit verdwenen, om 14.00 uur is er veel mis, om 17.00 uur is een nieuwe coach aangesteld, om 19.00 uur is de opbouw van het nieuwe team begonnen. Bij AZ, zo stelt hij, stond de klok altijd op ongeveer 20.00 uur. Dat was goed voor een ambitieuze provincieclub. Tot vijf voor twaalf kwam het bijna nooit, want dan waren alweer een paar topspelers verdwenen naar grotere clubs.

Ja, ook hij was verrast door de snelle afkalving van Verbeeks gezag, hoewel hij de klachten kende. Media moeten niet doen of Verbeek nooit is gewaarschuwd, want dan wordt Gerbrands boos. Echt boos. Natuurlijk is dat gebeurd, na diens uitbarstingen tegen de arbitrage bijvoorbeeld, of na grieven over zijn trainingsmethoden, of om de huldiging drie dagen na de bekerwinst, toen Verbeek weigerde vrolijk te doen omdat net in de competitie was verloren van Willem II.

De intermenselijke problemen speelden vorig seizoen al, maar de leiding had verwacht dat het regiment nieuwe spelers de wijzers van de klok weer naar een mooi tijdstip zouden schuiven. Dat lukte niet meer omdat, grof gezegd, de ouderen hun bezwaren hielden en de nieuwelingen aan hun zijde vonden, terwijl gehoopt was dat de kritiek zou luwen, juist door die invloed van nieuwelingen op de ouderen.

Gerbrands zag de ontspannen, bijna bescheiden, schuldbewuste Verbeek tijdens talloze interviews op de dag van zijn ontslag. Het is de Verbeek zonder adrenaline, weet hij. Die is aardig en voorkomend. Vanaf het moment dat hij werkt, gieren spanning en adrenaline door zijn lijf en wordt hij nukkig, veeleisend, horkering, noem maar op.

AZ ruimt dus restjes Verbeek op. Zelfs dat ene spandoekje met de tekst 'Wij hebben Verbeek', is donderdag verdwenen. Gerbrands heeft nog een rekening voor een e-reader in een enveloppe en een millimeterblocnote waarop Verbeek schema's uittekende.

In de brasserie van het stadion vraagt iemand om een (onbestaande) Verbeek-burger. De bediende reageert boos. Gelukkig maar, eigenlijk. 'Vindt u dat nu leuk, meneer?' En een stukje over Verbeek in de krant, dat een vrouw aan zijn zijde de scherpe randjes van zijn karakter zou kunnen slijpen, lokt veel reacties uit: dat een leger dat eerst overlegt altijd verliest. Dat de ideale vrouw voor Gertjan Verbeek helaas nog niet is geboren. En er is ook een lange verhandeling vanuit supportershoek over voetbaltechnisch falen en tactisch onvermogen.

Qua spel is AZ donderdag minder dan zaterdag tegen PSV, waarbij aangetekend dat PAOK een goede, stugge ploeg is die in de voorronde van de Champions League bijna Schalke uitschakelde. Huub Stevens, de geschorste trainer van PAOK, zegt na afloop: 'Sommige spelers van ons moeten zich eens achter de oren krabben. Wat zij na rust deden, kan niet.'

AZ oogt veel fitter na rust. Zou het de hand van Verbeek zijn?

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden