AZ legt zich neer bij indeling in categorie 1

ALKMAAR - AZ heeft zich neergelegd bij de indeling in categorie 1 door de licentiecommissie van de KNVB. De Alkmaarse voetbalclub had beroep tegen kwalificatie aangetekend, maar de bond heeft dit afgewezen. De KNVB houdt vast aan de peildatum van 1 juni, de dag waarop de club de aandelen van het failliete DSB Beheer overnam. Door die maatregel van de KNVB behoort de Alkmaarse club tot de categorie die onder financiële curatele van de bond staat. AZ meent dat het thuishoort in categorie 2, de zogenoemde veilige groep van clubs. 'AZ heeft een gezonde balans en nauwelijks schulden', aldus de club.


Volgens AZ hanteert de licentiecommissie van de KNVB de peildatum van 1 juni te strikt. AZ zegt dat het tijdig de begroting heeft ingediend, gebaseerd op alle financiële cijfers en meerjarenplannen zoals die door de club zijn gemaakt na het faillissement van DSB, ongeacht de overdracht van de aandelen. 'Op basis van deze plannen, waarin de opbrengst van transfers is opgenomen, zou AZ in categorie 2 worden ingedeeld', aldus de club in haar verklaring.


Vorig seizoen mocht AZ deze transfers wel meerekenen. Nu heeft de licentiecommissie het niet geaccepteerd. De Noord-Hollandse club zegt dat de begroting op orde is. Over het seizoen 2009-2010 behaalde AZ een winst van 5,9 miljoen euro, voornamelijk afkomstig uit de Champions League. 'Met deze financiële middelen is een uitstaande belastingschuld ingelost, zijn oude procedures afgehandeld en zijn openstaande transfers, de curatoren en de lopende exploitatiekosten betaald. AZ zit financieel en sportief op koers. Dat maakt de beslissing van de licentiecommissie extra wrang', aldus AZ.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden