Axxicon-president haalt drie miljoen op met vroege verkoop

Bart van der Zijl, president van de matrijzenmaker Axxicon, heeft niet kunnen wachten met de verkoop van een deel van het belang dat hij in zijn eigen bedrijf heeft....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Eigenlijk had Van der Zijl nog ruim twee maanden moeten wachten voordat hij zijn bezit te gelde zou kunnen maken. Bij de introductie van Axxicon op de Amsterdamse effectenbeurs, vorig jaar september, was vastgelegd dat Van der Zijl, samen met de institutionele beleggers die ook belang in het bedrijf hadden, hun aandelen niet voor 21 september 1996 van de hand zouden doen.

Volgens MeesPierson, de bank die Axxicon naar de beurs bracht, was deze clausule bedoeld om een 'evenwichtige koersvorming' te bereiken. Ervaring leert dat bij beursintroducties de oude aandeelhouders soms snel hun bezit verkopen, waardoor de beurskoers onder druk kan komen te staan.

Behalve Van der Zijl en de institutionele beleggers kregen ook negen leden van het 'senior management' een verkoopverbod opgelegd. Voor de negen gold een termijn van een jaar, maar MeesPierson zou 'onder stringente voorwaarden' op deze afspraak kunnen terugkomen. Voor Van der Zijl en de institutionelen was, volgens het prospectus, zo'n dispensatie niet mogelijk.

Maar drie maanden geleden maakten Axxicon en MeesPierson bekend dat het verkoopverbod voor Van der Zijl voortijdig was opgeheven. Het aandeel had zich zo goed gedragen dat de nieuwe aandeelhouders zich niet zouden mogen beklagen, ook al zou zich een koersdaling voordoen bij tussentijdse verkoop door Van der Zijl.

Axxicon werd voor 19 gulden naar de beurs gebracht, op de eerste handelsdag was het aandeel al 26 gulden waard en in april, toen Van der Zijl de vrije hand kreeg, schommelde het aandeel rond de 50 gulden. Afgelopen vrijdag was de koers 48,40 gulden.

De matrijzen die Axxicon maakt worden onder ondere gebruikt bij de productie van compact discs. Ook maakt het bedrijf matrijzen voor bankpasjes, telefoonkaarten, behuizingen van mobiele telefoons, onderdelen van camera's en van airbags.

Axxicon meldde begin deze maand dat de winst in de eerste helft van dit jaar was uitgekomen op drie miljoen gulden, tegen 1,8 miljoen in de eerste helft van 1995. De omzet lag met 44,2 miljoen ruim zes miljoen gulden hoger. Voor heel 1996 verwacht Axxicon een winst van zes miljoen gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden