Away From Her, Notting Hill, Kingpin

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Berend Jan Bockting
Julie Christie en Gordon Pinsent in Away from Her van Sarah Polley. Beeld Lions Gate Entertainment
Julie Christie en Gordon Pinsent in Away from Her van Sarah Polley.Beeld Lions Gate Entertainment

Away from Her (Sarah Polley, 2006)
BBC 1, 00:45-02:30 uur.

De Canadese actrice Sarah Polley (Toronto, 1979) speelde in 2003 in My Life Without Me een jonge vrouw, getrouwd met haar eerste vriendje, moeder van twee meisjes, wier kabbelende leven op zijn kop wordt gezet als blijkt dat ze kanker heeft. Ze vertelt het aan niemand, maar maakt wel een lijstje met dingen die ze wil doen voor ze sterft - altruïstische en egoïstische. Een nieuwe vriendin voor haar man wil ze zoeken, een nieuwe moeder voor haar kinderen, maar ze wil ook nog een keer verliefd worden en vrijen met een andere man. En ze spreekt bandjes in voor alle verjaardagen van haar dochtertjes, opdat ze nog iets van haar meekrijgen. Net zo'n ingetogen, warme en weemoedige toon als die film heeft Away from Her, waarmee Polley in 2006 haar regiedebuut maakte. De film is gebaseerd op Alice Munro's verhaal The Bear Came Over the Mountain, over een ouder echtpaar, al meer dan veertig jaar getrouwd, van wie de vrouw dementeert en van haar man wegdrijft. Als ze eenmaal in een verzorgingshuis is opgenomen, ziet hij tot zijn ontzetting hoe ze zich hecht aan een medepatiënt en hem nauwelijks meer herkent. Het gegeven had makkelijk melodramatisch kunnen worden, maar niet in de liefdevolle regie van Polley en met hoofdrolspelers als Julie Christie en Gordon Pinsent.

Notting Hill (Roger Michell, 1999)
RTL 5, 20:30-2300 uur.

Wat zouden je vrienden opkijken als je nieuwe geliefde een wereldberoemde filmster was! Met deze wat naïeve droom als uitgangspunt gingen de Britse makers van de succesvolle komedie Four Weddings and a Funeral aan de slag. Notting Hill moest net zo romantisch, grappig en geruststellend worden, dus mocht Hugh Grant weer de charmante sul spelen die maar geen vriendin kan krijgen. Julia Roberts is de filmster die hij ontmoet als ze zijn boekwinkeltje bezoekt. 'Ik woon in Notting Hill, jij in Beverly Hills. De hele wereld weet wie jij bent, mijn moeder heeft moeite om mijn naam te onthouden!' Hoewel de droomrelatie niet zonder slag of stoot tot stand komt, blijft er uiteindelijk niet veel te wensen over.

Kingpin (Bobby en Peter Farrelly, 1996)
RTL 7, 22:50-01.10 uur.

Eerlijk is eerlijk, hij was er eerder dan The Big Lebowski. Maar deze tweede film van de Farrelly-broers, die net als de achtste film van de Coen-broers de bowlingbaan als centrale locatie heeft, kan niet tippen aan de Coenklassieker. Daarvoor is de humor te plat en de plot te conventioneel. Bestialiteit, hete koffie over een baby en de boodschap dat je nooit je dromen moet opgeven, vormen de ingrediënten van deze komedie, waarin vooral Woody Harrelson in vorm is. Ook Bill Murray, als vileine en nichterige bowlingkampioen Ernie McCracken, is een feest om naar te kijken. De valse Ernie is ervoor verantwoordelijk dat de carrière van Roy Munson (Harrelson) hardhandig in de kiem wordt gesmoord, eind jaren zeventig. Zestien jaar later, met een kunsthand, is Munson een troosteloze en aan de drank verslaafde vertegenwoordiger die nauwelijks zijn huur kan opbrengen. Totdat hij kansen ziet als manager van een getalenteerd bowler wanneer er een toernooi op stapel staat waar de winnaar 1 miljoen dollar kan ophalen. Wel lastig dat de bowler een nogal onnozele Amish is, het toernooi in Reno gespeeld wordt en Munson geen rooie cent te makken heeft. Maar daar vinden de Farrelly-broers met gemak een oplossing voor en het biedt ze bovendien de mogelijkheid onderweg nog wat films (Witness, Indecent Proposal) te citeren, dan wel te parodiëren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden