Award

Stel u laat uw vrouw zeven dagen per week werken, en werkt er zelf maar anderhalf...

JAN BLOKKER

S TEL u bent een aardige vader.

Stel u brengt uw kind elke dag naar school, en u haalt het er elke dag ook weer vandaan, waarna u een prachtig boek voorleest, een grap maakt, samen naar een leuke moderne shop wandelt om een leuke moderne tuinbroek en een paar leuke moderne Nikes te kopen.

Stel u staat vervolgens nog een uur in de keuken voor het bereiden van het kinderlievelingseten, u wast na afloop af en ruimt op en vertelt nóg een verhaal of maakt nóg een grap totdat het kind, bijna bezweken onder zoveel affectie, meteen doodmoe in slaap valt en u het alleen maar hoeft toe te dekken en godzijdank niet nog een verhaal of een grap of een boek hoeft te verzinnen.

Stel uw dankbare kind wil dolgraag iets terugdoen, en Vaderdag nadert en het oog van het schaap valt op een paginagrote advertentie van de Stichting Ideële Reclame SIRE waarin de verkiezing wordt aangekondigd van de Landelijke Vader van het Jaar Award.

Stel uw kind geeft gevolg aan de oproep om de stichting te bellen (020-4953366), en 'via de toetsen van de telefoon een aantal vragen te beantwoorden (hele jonge kinderen hebben misschien wat hulp nodig' - dus help je kleine zusje!), of om het bij de advertentie gevoegde formulier in te vullen en uit te knippen.

Stel het kind vult in dat u het alle dagen van de week naar school toe en van school weer thuisbrengt, dat u het alle dagen voorleest of een grap vertelt, er alle dagen voor kookt, er alle dagen spelletjes mee doet, er alle dagen kleren mee koopt en er alle dagen mee afwast, afdroogt en opruimt, en dat u voor elk der aangegeven zorgonderdelen een tien op uw rapport verdient.

Stel dat de jury van de Award na bestudering van de honderdduizenden binnengekomen telefoontjes en formulieren niet om u heen kan, en u wordt unaniem uitgeroepen tot Landelijke Vader van het Jaar 1998 - weet u wat u dan krijgt? Dan krijgt u van de Stichting Ideële Reclame een geheel verzorgd driedaags verblijf voor vier personen aangeboden in Disneyland Paris, met twee overnachtingen, ontbijt met Disney-figuren, en een dinershow.

Getverderrie.

Zelfs als u behalve uw kind nog twee maîtresses mocht meenemen (want uw vrouw kan natuurlijk niet, die moet werken) - dan nog zou, dunkt mij, een ontbijt met Disney-figuren een onherroepelijke schaduw op uw overwinning werpen.

En de gevolgen laten zich raden.

Terwijl u daar in Parijs tussen oom Dagobert en Mickey Mouse een eitje zit te pellen, moet u aan Schiller denken, en diens regels schieten u te binnen:

Der Mann muss hinaus

ins feindliche leben,

muss wirken und streben,

muss wetten und wagen

das Glück zu erjagen.

En vooral wat er op volgt:

Und drinnen waltet

die züchtige Hausfrau,

die Mutter der Kinder,

und herrschet weise

im häulichen Kreise.

Dus niet zo gauw bent u weer thuis, of u zegt tegen uw vrouw dat het nu genoeg is geweest, en dat ze samen maar moeten kiezen: zij d'r baan opgeven, of anders van hun tweeverdienersloon een net kindermeisje huren dat alle dagen op en neer naar die school fietst, alle dagen verhaaltjes vertelt of grappen maakt, alle dagen kookt, afwast, opruimt, kleren koopt en naar bed brengt - en onder geen beding ooit naar Disneyland Paris.

Dan maar geen Landelijk Vader van het Jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden