Awacs-herrie in Limburg: ‘Dát is nou een zaakje voor de premier’

Al 30 jaar heeft Onderbanken en omgeving last van militaire vliegtuigen. Er gloort weer hoop voor een oplossing.

Minister-president Jan Peter Balkenende moet zich persoonlijk bemoeien met het slepende Awacs-dossier, vindt de PvdA. Na jaren van politiek en diplomatiek overleg, veroorzaken de militaire vliegtuigen van de NAVO volgens Kamerlid Diederik Samsom nog steeds een geluidsbombardement.

Daarvan ondervinden duizenden inwoners van het Limburgse Onderbanken en omgeving al dertig jaar overlast. Veel oplossingen (zoals stillere motoren) strandden in het diplomatieke overleg. Maar er gloort weer hoop voor een oplossing.

Die ligt in de verlenging van de start- en landingsbaan op de NAVO-vliegbasis in Geilenkirchen, vlak over de Duitse grens. De Awacs die daar starten en landen zullen dan iets meer over Duitsland en iets minder over Limburg vliegen. Alleen moet Duitsland dat idee nog wel omarmen.

Dát is nou een zaakje voor de premier, zegt Samsom. ‘Hij zegt het goed te kunnen vinden met bondskanselier Angela Merkel. Dus laat die twee elkaar maar eens goed in de ogen kijken.’

Staatssecretaris De Vries van Defensie, belast met het dossier, is al in gesprek met minister-president Jürgen Rüttgers van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het overleg is ‘constructief’, meldde de staatssecretaris dinsdagavond per brief aan de Tweede Kamer.

Onvoldoende, vindt Samsom. ‘Ik wil straks geen simpele afwijzing van een lokale bestuurder. Dit is een regeringskwestie, op het niveau van de bondskanselier en de Nederlandse premier.’

Vandaag wordt in de Kamer gedebatteerd over de Awacs. Afgesproken was het aantal vliegbewegingen met 1.000 te verminderen naar 2.600. Dat doel is niet gehaald, maar komt volgens De Vries ‘op termijn’ in zicht. Volgens VVD’er Helma Neppérus wordt er vooral met ‘getallen gegoocheld’.

Krista van Velzen (SP) spreekt van decennia aan ‘theoretische discussies’. ‘Pappen en nathouden’. Zij wil dat De Vries een eerder voorstel van de Kamer overneemt. Een meerderheid wilde de NAVO onder druk zetten iets te doen aan de overlast. ‘Anders sluiten we het luchtruim.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden