Avontuurtoeristen deinzen echt nergens voor terug

Toeristen begeven zich in steeds avontuurlijkere, en daarmee riskantere situaties. De overheid overweegt de kosten van bijstand in nood later te verhalen....

Van onze verslaggever Bert Wagendorp

Wie het aan de Spaanse Costa's, in Toscane, de Dordogne of het Berner Oberland wel heeft gezien en nou éindelijk wel eens een écht avontuurlijke vakantie wil beleven – en dat willen steeds méér Nederlanders – die stapt op zijn motor en reist af naar de Algerijnse Sahara. Avontuur verzekerd.

De reis is dat trouwens niet, althans niet bij Europeesche Verzekeringen. Omdat voor Algerije een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken geldt, biedt ' s lands grootste reisverzekeraar geen dekking.

Buitenlandse Zaken geeft voor 107 landen een reisadvies. Dat betekent dat het er op zijn minst oppassen geblazen is en dat in een aantal gevallen een verblijf 'ten sterkste' (heel Algerije) of zelfs 'absoluut' (Algerijnse Sahara) wordt ontraden. Maar die waarschuwing is voor watjes. 'De heuse woestijnavonturier gaat ervoor', staat op reisomdewereld. nl, dé site voor de avontuurlijke reiziger. 'Die laat zich niet afschrikken door verhalen over bandieten, over zandbanken die de weg versperren, meedogenlozen stormen. Het avontuur trekt.'

Het trekt steeds harder. 'We hadden laatst een groep bejaarden die mee wilde met een lange trekking door Birma. Erg onverstandig, vonden wij, maar ze gingen', zegt Walter van Tiel, hoofd marketing van Europeesche Verzekeringen. Ook de moderne bejaarde wil avontuur en thrills.

De toerist die in het buitenland in problemen raakt, kan altijd een beroep doen op steun van het Nederlandse consulaat ter plaatse, ook als het betreffende gebied door Buitenlandse Zaken tot een no-go-area is uitgeroepen. 'We helpen altijd', zegt een woordvoerder van het ministerie. De hulp loopt van het regelen van een nieuw paspoort na diefstal tot het opzetten van een grote zoekactie bij verdwenen vakantiegangers.

De kosten van dergelijke operaties kunnen hoog oplopen. Soms worden die gedekt door de verzekering. In andere gevallen draait de ambassade, en daarmee de belastingbetaler, ervoor op om een onderdaan op te sporen.

Daaraan komt mogelijk binnenkort een einde. Op het ministerie wordt gediscussieerd over de mogelijkheid de kosten van bijstand in het buitenland te verhalen op de reiziger. In Duitsland gebeurt dat al. Een echtpaar dat in 2000 vijf maanden in handen was van een radicale moslimgroep op de Filipijnen, kreeg thuis een rekening van 13 duizend mark.

Tussen touroperators en ministerie bestaan soms grote verschillen in risicoanalyse. 'De bevolking is bijzonder gastvrij. Juist omdat het toerisme ook voor hen nog vrij nieuw is, zijn ze heel nieuwsgierig en is de kans groot dat ze je uitnodigen in hun tent voor een glaasje koumis, gefermenteerde paardemelk', belooft ElmarReizen. nl, de grootste Nederlandse reizenverkoper op het internet, de bezoeker van Kirgizië in Centraal-Azië.

Volgens Buitenlandse Zaken moet echter rekening worden gehouden met gewapende groeperingen, mijnenvelden, criminaliteit, het ontbreken van medische voorzieningen, vliegtuigen in zeer slechte staat en brandstoftekorten. Avontuur, kortom.

Winston Churchill zei het al: 'Er gaat niets boven het gevoel te worden beschoten en te overleven.' Of, zoals Robert Young Pelton, overlevende van vliegtuigongelukken, overvallen, PKK-guerrilla's en moordbijen, schrijft in zijn standaardwerk The World's Most Dangerous Places: 'Omdat meer mensen gewond raken in hun huis dan erbuiten, is het mogelijk veiliger af te reizen naar een paar van de gebieden in dit boek.'

Overigens onderzoekt Europaeiske Rejseforsikring in Kopenhagen, zuster van Europeesche Verzekeringen, in opdracht van de Deense regering de mogelijkheid om een verzekering te ontwikkelen waarin ook de betaling van losgeld is opgenomen. Waarmee ook Tsjetsjenië dichterbij komt voor de avontuurtoerist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden