Avonturier en gloedvol inspirator

Een softwarebedrijf, en trainingsinstituut, zelf een gyrocopter bouwen. Arend van Randen zat altijd vol plannen. De gyrocopter werd hem fataal. Tijdens de World Air Games stort hij neer.

Peter de Waard
Arend van Randen Beeld
Arend van RandenBeeld

Ineens schiet de gyrocopter omhoog, waarna het toestelletje van Arend van Randen naar links weg kantelt en in zee verdwijnt, 300 meter uit de kust. Hoe goed de World Air Games, de Olympische Spelen van de vliegsport, in Dubai ook zijn georganiseerd, er rukt niet onmiddellijk een reddingsboot met duikers uit. Pas na 9 minuten kan Van Randen uit het water worden gevist.

Vanwege zuurstofgebrek is hij in coma. Zijn hart klopt niet meer. In een ziekenhuis krijgen ze dat weer aan de praat. Maar zijn hersenen zwellen op. Een blijvende beschadiging is onvermijdelijk. Op 18 december, negen dagen na het ongeluk, overlijdt de 49-jarige Van Randen in een ziekenhuis in Nederland, waar hij op het laatste moment naartoe is gevlogen. Van Randen was avonturier en pionier, maar ook altijd voorzichtig. 'We weten helaas nog steeds niet was er is gebeurd', zegt zijn vriend Herman Hintzen, die ook meedeed aan het evenement.

Van Randen had altijd nieuwe plannen en wist anderen gloedvol te inspireren hieraan mee te doen. Samen met twee vrienden richt hij in 1996 in Veldhoven Arpa op, een softwarebedrijf voor de bouw. Later transfomeert hij dit tot een trainingsinstituut voor bouwmanagers, waarbij hij de lean-filosofie van het Japanse autofabrikant Toyota (het productieproces van onderaf verbeteren) combineert met het Braziliaanse Semco-model (democratische participatie). Het wordt een groot succes. Met zijn verrassende ideeën weet hij een revolutionaire omslag te realiseren in de bouw, met een enorme efficiencyslag als resultaat voor de bedrijven. De bouw zal nooit meer hetzelfde zijn na Arend, sprak een aannemer bij de herdenking.

Ook zijn eigen bedrijf liet hij niet ongemoeid. 'Werken voor de baas? Dat is niet meer van deze tijd!', riep Van Randen en voerde dat door in zijn eigen organisatie. Liever om vergeving smeken dan vragen om toestemming, geldt binnen Arpa. Zijn team werkt al jaren volledig autonoom, waardoor Arend tijd had voor het gyrocoptervliegen.

Wilde plannen

Van Randen werd geboren in Utrecht als een van de drie kinderen van de Delftse hoogleraar bouwtechniek Age van Randen die zich ook al hardmaakte voor verbetering van het bouwproces. Zelf was Arend van Randen al jong geïnteresseerd in techniek, vooral alles wat voer of vloog.

Hij gaat werktuigbouwkunde studeren in Delft en leert Hintzen kennen. Ze ontwikkelen wilde plannen, wat leidt tot de bouw van robot Jean Louis. De kiem voor het bouwen van een gyrocopter - een eenpersoonsvliegtuigje, bestaande uit keukenstoel, grasmaaimachinemotor en wentelwiek - wordt in een kroeg gelegd, maar krijgt pas decennia later professionele vleugels, nadat hun bedrijf succesvol is, gezinnen gesetteld en degelijke Duitse gyrocopters onder handbereik zijn.

Hun gyrocopterinstructeur Remco van Ravenzwaaij ziet potentie in Van Randen en Hintzen en zorgt ervoor dat zij samen met hem worden uitgenodigd om deel te nemen aan de World Air Games in Dubai. De deelname begint met ontvangsten in exclusieve hotels onder bescherming van de kroonprins, zelf groot fan van de vliegsport. Ook de wedstrijden verlopen geweldig. Tussen alle voormalige Wereld- en Europese kampioenen houden ze zich staande, Remco maakt zelfs kans op goud. Luchtvaartnieuws schrijft er enthousiast over. Maar 9 december gaat het mis. Na het overlijden kreeg Hintzen een kaart met het opschrift 'Van leven ga je dood', een treffende tekst, vindt hij, omdat Arend alles uit het leven heeft geprobeerd te halen.

Arpa zal worden voortgezet door de drie mede-eigenaren. Arend van Randen wordt overleefd door zijn partner, interieurarchitect Louise Crooijmans, en twee kinderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden