Avonturen Dolfje Weerwolfje komen niet echt op gang

JEUGDTHEATER


Nieuwe Avonturen van Dolfje Weerwolfje


Changementen en dubbelrollen kosten onnodig veel tijd. Verhaal komt hier en daar niet uit de verf.

Amsterdam -Ook al heb je een populaire schrijver, een geliefde kinderboekenheld en een beloftevolle eersteling, succes is niet gegarandeerd. In 2003 oogstte Theater Terra veel bewondering voor de eerste Dolfje Weerwolfje Musical (naar het beginboek uit de bekende serie van Paul van Loon). Het was compact muziektheater met kippen als handpoppen en stoffen achterwanden vol ronde gaten die rap transformeerden van raam naar boom en volle maan.


Aram van de Rest (zoon van Josine van Dalsum) kroop daarin in de huid van de 7-jarige Dolfje die op zijn verjaardag ontdekt dat hij bij volle maan in een weerwolf verandert. Annick Boer maakte van haar mooi gezongen rol als Mevrouw Krijtjes een lekker heksige tante. Omdat Dolfje als weerwolf een van haar kippen had gesnaaid, wilde zij hem het liefst in een kooi stoppen met zilveren tralies - weerwolven kunnen niet tegen zilver. Een helder spannend verhaal.


Inmiddels zijn we zeven jaar en een hele reeks Dolfje Weerwolfje boeken verder . Tijd voor Nieuwe Avonturen met Dolfje Weerwolfje in het theater, dacht Theater Terra. Jos Groenier nam de plek over van regisseur Dick van den Heuvel. Dick Feld schreef weer script en liedteksten en Fons Merkies componeerde opnieuw muzieknummers in allerlei stijlen.


Maar vlotjes verloopt het dit keer niet. Het decor van simpel schuivende huisgevels komt maar traag het podium op en af. De changementen en dubbelrollen kosten onnodig veel tijd, die op band wordt opgevuld met pauzedrums. De handpoppen zijn nu verkleind tot drie kippen op stok die af en toe uit de nok zakken om commentaar te leveren. Maar dat zij tot de huisdieren van Mevrouw Krijtjes behoren en bij haar in de soep dreigen te belanden blijft onduidelijk. Zo is ook de achtergrond van de vijandschap tussen Krijtjes en Dolfje alleen voor kenners van de boekenserie duidelijk.


Het verhaal van deze nieuwe musical, een bewerking van het boek Boze Drieling, komt pas aan het slot op stoom. Eerst worden allerlei scènes op school en in nachtelijke straten uitgespeeld, als dag versus nacht. Ook de zussen van Krijtjes, de gekke pa van Dolfje met fluitketel op zijn hoofd, en zijn zorgende moeder komen op en af, soms met decorstukken uit de vorige scène. Hoewel alle spelers hun best doen halen er maar een paar het zangniveau dat je van een professionele familiemusical mag verwachten.


Ara Halici zingt als vader bijvoorbeeld een prachtig nummer over de zorgen om zijn zoon Dolf, maar het staat in het script op zichzelf. Ook spelen en zingen de acteurs in zulke verschillende stijlen, van cartoonesk (Isabel Commandeur als juf) en oprecht (Jules van Rijn als Dolfje) tot romantisch (Pim Wessels als bink Loek en Sanguita Akkrum als verliefde Noura) dat het maar bij vlagen een ensemble wordt. Gelukkig komt de bizarre jeugdsuspense van Paul van Loon aan het eind nog net op tijd tot zijn recht in de Soepfabriek. Dan volgen de scènes elkaar eindelijk vlotjes op. En krijgt het motto - laat je niet foppen, trap er niet in - een lekker muzikale onderstreping.


Nieuwe Avonturen met Dolfje Weerwolfje door Theater Terra i.s.m. Olbe Produkties. Regie: Jos Groenier. Vanaf 8 jaar. 18/12, De Meervaart, Amsterdam. Tournee t/m 1 mei 2011. theaterterra.nl


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden