Avondklok raddraaiers Katendrecht werkt goed

De ervaringen op het Rotterdamse schiereiland Katendrecht met een avondklok voor jonge raddraaiers stemmen politie en wijkbewoners tot tevredenheid. Sinds de invoering twee maanden geleden is het beduidend rustiger op straat, mede doordat er van de maatregel een bredere, preventieve werking uitgaat....

Van onze verslaggever John Wanders

De avondklok geldt voor negen Katendrechtse jongens onder de 13 jaar. Zij moeten elke avond uiterlijk om negen uur thuis zijn.

Kort na de invoering in mei kwam het voor dat de politie de betrokken kinderen na negen uur op straat aantrof en thuisbracht. Inmiddels werken hun ouders loyaal mee, stelt een gemeentewoordvoerder. Zij weten dat er strengere sancties (inzet van gezinscoaches, dreiging van uithuisplaatsing) volgen als hun zoon niet om negen uur binnen is.

‘Bijkomend effect is dat veel andere ouders erop toezien dat ook hun kinderen uiterlijk om negen uur thuis zijn’, zegt Ben van Wevering van de Katendrechtse Bewonersorganisatie. ‘We hebben dit jaar al een aantal mooie zomeravonden gehad waarop wijkbewoners zich gekscherend afvroegen of er eigenlijk wel kinderen op Katendrecht wonen.’

De avondklok (de gemeente spreekt liever over een ‘persoonsgebonden gedragsaanwijzing’) werd half mei voor drie maanden afgekondigd. Binnenkort wordt besloten of hij wordt verlengd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden