Avondklok na rellen in Charlotte en Rutte koestert zijn splijtzwam

Goedemorgen. In de Amerikaanse stad Charlotte hebben de autoriteiten een avondklok ingesteld. De Taskforce Zeeland Brabant blijkt succesvol bij het bestrijden van de georganiseerde criminaliteit en een deel van de Chinese Muur heeft een dikke 'asfaltlaag' gelegen.

Demonstranten in Charlotte. Beeld null
Demonstranten in Charlotte.

Terwijl u sliep

Aanpak drugscriminaliteit Brabant en Zeeland succesvol

De Taskforce Zeeland Brabant, waarin onder meer politie, Openbaar Ministerie gemeenten en de Belastingdienst samenwerken, is succesvol bij het bestrijden van de georganiseerde criminaliteit. Dat concludeert het Verwey-Jonker Instituut in een onderzoeksrapport dat vrijdag wordt gepresenteerd. 'Maar de Taskforce is nog niet klaar', aldus het instituut.

Gemeenten regelen bed bad brood nog steeds zelf, opvanglocaties niet geregeld

Bijna anderhalf jaar na de crisis in het kabinet over bed, bad en brood regelen gemeenten nog steeds zelf de opvang van mensen zonder verblijfsvergunning. De invulling verschilt van sobere voorzieningen tot 24-uursopvanglocaties met begeleiding voor een nieuw toekomstperspectief.

Avondklok na rellen in Charlotte

In de Amerikaanse stad Charlotte geldt een avondklok. De burgemeester maakte dat bekend. Het straatverbod moet voorkomen dat er een herhalingen komt van de afgelopen nachten waarin demonstraties op rellen uitliepen.

Kritiek op restauratie deel Chinese Muur met dikke 'asfaltlaag'

Een stuk van acht kilometer Chinese Muur is dermate grof gerestaureerd dat het de Chinese overheid op kritiek is komen te staan. Bij herstelwerkzaamheden is het zevenhonderd jaar oude deel van de muur verstevigd met een dikke, gladgestreken laag zand en beton, die het Unesco-monument het aanzicht geeft van een asfaltweg.

Vandaag in het nieuws

De advocaat van PVV-leider Geert Wilders, Geert-Jan Knoops, voert bij de rechtbank verweer tegen de vervolging van de politicus om zijn omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraken. Tenniscoach Mark de J. moet opnieuw voor de rechtbank verschijnen op verdenking van de moord op zakenman Koen Everink.

Verder wordt de uitslag van de verkiezing van het belangrijkste boek bekend en loopt om 16.00 uur het ultimatum van FNV Spoor af. De vakbond dreigt met acties als de NS bij het besluit blijft om de nieuwe dubbeldektreinen nog maar met één conducteur te bemannen in plaats van twee.

Aanraders van de redactie

Rutte koestert zijn splijtzwam (+)

'Ik ben niet van plan om de verkiezingen slecht te laten aflopen.' Was het een dreigement? Er speelde in elk geval een glimlachje rond de mond van Mark Rutte. De premier had net tegen CDA-leider Sybrand Buma gezegd dat hij straks 'gewoon' vier jaar in de Tweede Kamer gaat zitten als hij onverhoopt de verkiezingen verliest. Maar dat is dus niet het plan.

Column Sheila Sitalsing: Een klassiek-Ruttetje: we staan nergens voor (+)

Tussen het 'pleur(t) op' (na 53 keer turven was ik uitgeteld) en de 'ditjes en datjes over de zorg' die de beklagenswaardige Emile Roemer tot en met 15 maart 2017 zullen blijven achtervolgen, gebeurde er gistermiddag iets buitengewoon interessants tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

'Online' verovert supermarkt, thuisboodschappen steeds populairder (+)

Nederland heeft de meeste supermarkten per vierkante kilometer, een winkel is nooit ver weg. Toch is het aantal onlinebestellers enorm gegroeid. 'Het is een luxe waarvoor ik graag betaal.'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

'We hebben hetzelfde doel: we willen af van racisme'

De nieuwe beweging Ieder1 wil mensen verbinden door zondag een parade door Amsterdam te organiseren. Filmmaker Beri Shalmashi weigert deel te nemen aan dit feestje en gaat liever de confrontatie aan.

Matigen of nog verder naar links, dat is de vraag (+)

Vrijwel zeker kiest het Britse Labour dit weekeinde Jeremy Corbyn weer tot leider. Zijn al dan niet militante aanhang is sinds vorig jaar alleen maar groter geworden. Toch zijn er ook tegengeluiden te horen, vooral uit de gematigde hoek. 'Een leider moet er voor iedereen zijn, niet alleen voor gelijkgestemden.'

Verslaggeverscolumn Toine Heijmans: 'Ik denk dat de ouderen tot groep gemaakt worden' (+)

De ouderen, ze hebben groot gelijk.

Jeremy Corbyn sprak in augustus tijdens een Labour-bijeenkomst in het Schotse Glasgow Beeld null
Jeremy Corbyn sprak in augustus tijdens een Labour-bijeenkomst in het Schotse Glasgow
null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden