Nieuws

Avondklok moet van rechter direct worden opgeheven, Rutte roept Nederland op zich aan de maatregel te blijven houden

De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat oordeelt de rechtbank in Den Haag dinsdag. Volgens de rechter is er geen sprake van een acute noodsituatie en is de manier waarop het kabinet de avondklok heeft ingezet daarom ‘niet legitiem’.

Politie op straat in Rotterdam-Zuid. Beeld ANP
Politie op straat in Rotterdam-Zuid.Beeld ANP

De rechtbank haalde dinsdag een streep door de omstreden avondklok in een door protestgroep Viruswaarheid aangespannen kort geding. De uitspraak zou dinsdag in principe direct ingaan. Maar de Nederlandse staat heeft dinsdagmiddag aan het gerechtshof gevraagd de uitspraak te schorsen en het ingediende hoger beroep af te wachten. Het hof in Den Haag buigt zich om 16.00 uur over dit zogeheten schorsingsincident.

Op een persconferentie spraken premier Rutte en Justitieminister Grapperhaus dinsdagmiddag de hoop uit dat de rechter hen alsnog in het gelijk stelt. Volgens Grapperhaus waren nou eenmaal ‘een paar dagen nodig’ om de invoering van de avondklok te regelen, en zegt dat niets over de urgentie.

Spoedwet

‘Ten overvloede’ werkt het kabinet aan een vervangende spoedwet, voor het geval dat de rechter bij zijn standpunt blijft. Maar ‘we verwachten dat we een sterke case hebben’, zei Rutte. Hij riep Nederland ‘met klem’ op om zich aan de avondklok te blijven houden, ook als de naleving niet meer is af te dwingen. Het vervallen van de avondklok zou volgens hem ‘een direct ernstig gevolg hebben voor de bestrijding van het coronavirus’.

De uitspraak van de rechter in Den Haag is een klinkende overwinning voor de coronasceptische vereniging Viruswaarheid. Het is ook een blamage voor het kabinet, dat de afgelopen weken benadrukte hoe onontbeerlijk de avondklok was in het drukken van de besmettingscijfers.

Anders dan de andere coronamaatregelen, die het kabinet nam op basis van de door het parlement aangenomen coronawet, werd de avondklok ingevoerd door gebruik te maken van een aparte noodwet. Deze ‘Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag’ uit 1996 maakt het mogelijk om ‘in spoedeisende en buitengewone omstandigheden’ een avondklok in te stellen zonder daarbij de Tweede en Eerste Kamer formeel te betrekken.

De rechtbank in Den Haag oordeelt dat van zo’n bijzondere spoedeisendheid geen sprake is. ‘Dit blijkt uit het feit dat vóór de invoering van de avondklok al vaker over de mogelijkheid van een avondklok was gesproken.’ Geen acute nood dus, zoals bij een dijkdoorbraak. De inzet van de noodwet voor de avondklok is daarom ‘niet legitiem’.

Dat de Tweede Kamer in een spoeddebat in januari de invoering van de avondklok nog wel besprak, is volgens de rechter juist extra bewijs voor het illegitieme karakter van de maatregel. ‘Het feit dat daarvoor ruimte bestond maakt duidelijk dat van een daadwerkelijke spoedsituatie (...) in dit geval geen sprake was.’

Bewijs avondklok ontbreekt

Het vonnis maakt gehakt van de argumenten van het kabinet voor de invoering van de avondklok. De vrees voor de besmettelijker lijkende Britse variant van het coronavirus is geen geldige reden, vindt de rechter. Niet vast staat ‘dát de mutaties tot een onhoudbare situatie zullen leiden’, en dat is wel nodig voor een beroep op de noodwet. De rechter wijst erop dat het kabinet de avondklok niet nodig vond in de eerste golf van de coronacrisis, toen de druk op de zorg groter was dan nu.

De rechtbank weegt ook mee dat er nog geen hard bewijs ligt voor de werking van de avondklok. Dat andere landen, zoals Frankrijk, hun positieve ervaringen met de avondklok deelden, ‘overtuigt vooralsnog niet zonder nadere onderbouwing’. Mogelijk hebben die landen meer dan Nederland ‘een avond-/uitgaanscultuur’. Bovendien is het in Nederland nu ‘hartje winter’ en zijn winkels en horeca gesloten. ‘Dat brengt met zich dat het avondlijk uitgaan daarom al substantieel minder is dan bijvoorbeeld in de zomerperiode.’

Dat de avondklok tegelijk is ingevoerd met de beperking van het aantal gasten thuis tot één, spreekt evenmin in het voordeel van het kabinet. Het Outbreak Management Team schatte onlangs dat de twee maatregelen samen het besmettingscijfer met 10 procent doen dalen. Maar de bezoekregeling ‘vertekent het beeld’ aanzienlijk, aldus de rechter. Het maakt de stelling dat de avondklok onvermijdelijk was op z’n minst ‘discutabel en ook niet erg overtuigend gemotiveerd’.

‘Geen geitenpaadje’

Dat het kabinet de avondklok niet heeft opgenomen in de omvattende coronawet, was in januari een reden voor de Tweede Kamer om de maatregel kritisch te behandelen. Onder anderen D66-fractievoorzitter Rob Jetten wees erop dat maandenlang over de coronawet was gepraat. ‘En dan een avondklok – de meest vrijheidsberovende maatregel tot nu toe – willen instellen buiten het parlement om? Dacht het niet!’

D66 liet zich ompraten na de toezegging van het kabinet om de avondklok niet om 20.30 uur, maar een half uurtje later te laten ingaan. Een ruime Kamermeerderheid stemde vervolgens in met de avondklok. De SGP was als een van de weinige partijen tegen, en wees vorige week nogmaals op de juridische wankelheid van de maatregel. Dat er geen volwaardige wet lag, noemde SGP-leider Kees van der Staaij ‘heel ongemakkelijk’. ‘Daarom zijn wij vanuit juridisch oogpunt extra kritisch.’

Ook de Raad van State liet zich begin februari kritisch uit. Het adviesorgaan vroeg zich af of wel sprake was van een ‘zodanig urgente situatie’, gezien de voorbereidingstijd van ruim twee weken die het kabinet nam voor de invoering. Die redenering volgt de rechter nu. De Raad van State wees er in haar advies eveneens op dat niet duidelijk was waarom de avondklok niet in de coronawet was opgenomen.

Politieke tegenstanders van de avondklok reageren dinsdag verheugd op het vonnis. ‘Rutte heeft dus ten onrechte Nederland na negen uur ’s avonds opgesloten’, schrijft PVV-leider Geert Wilders op Twitter. Hij wil een spoeddebat over de uitspraak. Forum voor Democratie vindt dat Rutte niet met een ‘geitenpaadje of inlegvelletje’ mag komen om de maatregel ‘alsnog door te drukken’. ‘De avondklok is illegaal en moet nu definitief van tafel.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden