Avond voor de buis? Dit is er te zien

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films en programma's op televisie.

Bart Koetsenruijter
Samuel L. Jackson en Naomi Watts in Mother and Child. Beeld
Samuel L. Jackson en Naomi Watts in Mother and Child.Beeld

DE TV-TIPS

Andere tijden

NPO 2, 21.20 uur

Met 'Seks in de speelfilm' keert Andere Tijden terug naar begin jaren zeventig, toen een ware seksgolf de Nederlandse bioscopen overspoelde. In Mira (met Willeke van Ammelrooy) was een niet eerder vertoonde hoeveelheid bloot te bewonderen; Blue Movie (met Hugo Metsers en Carry Tefsen) toonde zelfs een erectie.

Witnesses of Doom: The Lost Interviews from 1948

Canvas, 21.55 uur

In deze Duitse documentaire uit 2014 worden verloren gewaande interviews uit 1948 getoond met getuigen van Hitlers laatste dagen, afgenomen door de Amerikaanse auteur Michael Musmanno. Hij interviewde secretaresse Traudl Junge, chauffeur Erich Kempka en een zus van Eva Braun.

Erich Kempka, Hitlers chauffeur, tijdens het Proces van Neurenberg. Beeld anp
Erich Kempka, Hitlers chauffeur, tijdens het Proces van Neurenberg.Beeld anp

Bully

NPO 3, 22.50 uur

Amerikaanse documentaire van Lee Hirsch uit 2011 waarin gedurende een periode van vijf jaar een aantal kinderen wordt gevolgd dat wordt gepest op school, online of op straat, in hun eigen woonwijk. Onder de geportretteerden ook twee gezinnen die door het gepest kinderen hebben verloren: ze pleegden zelfmoord.

Later live

BBC 2, 23.00 uur

Zangeres Róisín Murphy (voorheen Moloko) is na zeven jaar terug met avant-gardistische electrodisco op haar nieuwe album Hairless Toys. Bij Jools Holland zingt zij enkele nummers. Verder zijn er optredens van de bands The Maccabees en Stereo-phonics, gitarist Richard Thompson en zangeres Izzy Bizu.

Róisín Murphy treedt op tijdens dag 2 van het festival Down the Rabbit Hole. Beeld anp
Róisín Murphy treedt op tijdens dag 2 van het festival Down the Rabbit Hole.Beeld anp

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen interviewt acteur Gijs Scholten van Aschat (1959), die opnieuw een hoofdrol speelt in een voorstelling van Toneelgroep Amsterdam. In De Stille Kracht, naar de klassieke roman van Louis Couperus, speelt Scholten van Aschat resident Otto van Oudijck, die relatieproblemen heeft op Java.

DE FILMTIPS

Mother and Child (Rodrigo García, 2009)

RTL 8, 20.30-23.00 uur.

Moedige film waarin Rodrigo García het grote gebaar en het sentiment niet schuwt. In ruim twee uur brengt de scenarist-regisseur drie losse verhaallijnen bij elkaar, die met elkaar gemeen hebben dat de al dan niet verbroken band tussen moeders en dochters centraal staat. Annette Bening is een oudere alleenstaande vrouw die haar oude moeder in huis heeft genomen. Al in scène één wordt duidelijk dat ze haar kind direct na de geboorte heeft moeten afstaan. Dat de succesvolle advocate (Naomi Watts), die vervolgens in een eigen verhaallijn wordt geïntroduceerd, haar dochter is, is evenzeer direct duidelijk. En dan is er nog een jong stel dat in de adoptiemolen zit omdat de vrouw onvruchtbaar is.

Het zijn vooral de acteurs die de film soms tot grote hoogte doen stijgen. Watts is ijzersterk als familieloze, ambitieuze vrouw die moeiteloos mannen verleidt en gebruikt. Annette Bening is een openbaring als de verzuurde fysiotherapeute die opleeft als een collega haar cynisme breekt. Mooi hoe zij in het Hollywood van nu ongegeneerd oud durft te zijn, dat wil zeggen Hollywoodoud: ze speelt een vrouw van haar eigen leeftijd, 51. Omdat ook de bijrollen sterk bezet zijn (Samuel Jackson speelt knap ingehouden Watts' baas), neem je de uitglijders in het soms gevaarlijk sentimentele verhaal makkelijker voor lief.

Gone in Sixty Seconds (Dominic Sena, 2000)

Veronica, 20.30-22.45 uur.

Actie uit de stal van blockbusterproducent Jerry Bruckheimer (Pearl Harbor, Pirates of the Caribbean en het gisteravond nog uitgezonden Prince of Persia: The Sands of Time) met Nicolas Cage als autodief, die na een akkefietje met een stel criminelen wordt gedwongen in één nacht vijftig auto's te stelen. Reclamefilmer Dominic Sena, ooit verantwoordelijk voor de sterke thriller Kalifornia (1993), maakte een weliswaar lege maar beslist flitsende achtervolgingsfilm die samen met The Fast and the Furious (2001) destijds leidde tot een kortstondige car chase revival.

Observe and Report (Jody Hill, 2009)

SBS 9, 20.30-22.10 uur.

Vette komedie - genre kots- en seksgrappen, liefst gecombineerd - die, opmerkelijk, het tragische niet schuwt. Seth Rogen is de manisch-depressieve winkelcentrumbewaker Ronnie die faalt in zijn pogingen een echte politieman te worden. Hij ziet zijn kans schoon te tonen hoe goed hij is als een potloodventer actief is. Al neemt hij de bescherming van cosmeticaverkoopster Brandi (Anna Faris), op wie hij heimelijk verliefd is, wel erg serieus. Ontroerend toch hoe de film ondanks de kolder een tamelijk oprecht beeld schetst van Ronnie en je een triomfantelijk gevoel bezorgt als hij daadwerkelijk de held blijkt te zijn die niemand in hem ziet.

The End of the Affair (Neil Jordan, 1999)

HBO 2, 13.20-15.05 (en 04.20-06.00 uur).

Sfeervol drama waarvoor regisseur Neil Jordan zelf de gelijknamige roman van Graham Greene bewerkte. Hoofdpersoon is de verteller van de film, schrijver Maurice Bendrix (Ralph Fiennes), die in een flashback verhaalt over zijn affaire met de getrouwde Sarah (Julianne Moore). Een weliswaar gepassioneerde verhouding, maar ook een vervuld van jaloezie, waaraan - het is midden in de Tweede Wereldoorlog - letterlijk met een knal een einde komt. Jaren later krijgt hij de kans haar dagboeken te lezen en leest dan hoe zíj de affaire ervoer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden