Avocadotoast voor over drie jaar

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: krokante avocado met garnalen (snack of voorgerecht voor 4 personen).

Wilt u iets grootsers doen dan tutten met de minizaadbakjes van de supermarkt? ­Volgens montere websites is het reuze­makkelijk en leuk je eigen ­avocadoboom te kweken. Neem een avocadopit en leg die twee weken in water. Steek er vervolgens drie prikkertjes in en hang het ding in een halfvol glas water: zo wordt de onderste helft nat en de bovenste helft niet. Anders lukt het niet, zeggen de vrolijke websites. Vervolgens fluistert u acht weken lang lieve woordjes vooraleer er een wortel uit de pit groeit. Weer later mag u het plantje in een pot zetten. Met een beetje mazzel heeft u na drie jaar avocado's van eigen kweek. Je vraagt je af hoe de avocado de evolutie heeft overleefd.

Ingrediënten

1 limoen
50 g boter
100 g Hollandse garnalen
4 cherrytomaatjes
4 eetl. goede mayonaise (Bio+)
½ theel gemalen ­chipotle of gerookt paprikapoeder
2 rijpe avocado’s
chilipoeder
4 eetl. bloem
4 eetl. melk
6 eetl. paneermeel
olie om te frituren
8-20 blaadjes basilicum
4 witte casino-­boterhammen

Gelukkig kun je avocado's ook ­gewoon kopen. Ze zijn nu lekker en goedkoop, want in het seizoen. Vaak pech met avocado's? Te hard, niet ­rijpend, rot of beurs? Volg dan deze tips: neem een gaaf exemplaar zonder vlekken of deuken. Knijp daar met je hele hand zachtjes in: als het een beetje meegeeft, zit je waarschijnlijk goed. Pulk nu het steeltje eraf: als het gaatje dat overblijft groen is, is de avocado in ieder geval nog niet rot. Neem er meerdere mee. Is er één toch te hard? Samen met een rijpe banaan in een dichte plastic zak rijpt hij sneller.

Bereiding

Schrob de limoen, rasp er een eetlepel groene zeste (dunne schil) af en roer dat door de boter. Controleer de garnalen op sprietjes en harde velletjes. Snijd de cherry-­tomaatjes in vieren. Roer de mayonaise met wat limoensap en het ­chipotlepoeder (van Verstegen) door elkaar. Neem voor een minder pittige variant (gerookt) paprikapoeder.

Verwarm de frituurolie tot ongeveer 180 graden. Halveer de avocado's, wip de pit eruit en schep met een lepel het vruchtvlees eruit. Snijd het vruchtvlees in stukken van ongeveer 2 centimeter. Strooi er chilipeper op, wentel ze door de bloem, haal ze door de melk en daarna door het paneermeel. Frituur de gepaneerde avocado ­ 3 à 4 minuten in de hete olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Bak vervolgens de blaadjes basilicum in de olie (in twee keer!). Houd ze onder met een schuimspaan tot ze doorzichtig-donkergroene vlekjes krijgen. Vis ze uit het vet, laat ze uitlekken op keukenpapier en maal er zout over. Rooster de boterhammen, besmeer ze met de limoenboter, verdeel garnalen, tomaat en avocado erover. Besprenkel met de mayonaisesaus en strooi er wat gefrituurde basilicum over.

Reageren: volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden