Avocadoschaarste zorgt voor criminaliteitsgolf in Nieuw-Zeeland

De wereldwijde populariteit van avocado's heeft een keerzijde. Avocadoboeren kunnen de vraag amper aan, waardoor boeren in Nieuw-Zeeland last hebben van een heuse roofgolf van avocado's.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Sinds januari zijn er meer dan 40 grootschalige avocadodiefstallen geweest, waarbij tot 350 vruchten verdwenen. Vermoed wordt dat van veel kleinere diefstallen niet eens aangifte wordt gedaan. De onrijpe vruchten worden met harken hardhandig uit de bomen gerukt, en vervolgens op de zwarte markt verkocht. Hoeveel elke avocado daar opbrengt, is niet bekend, maar de gemiddelde supermarkt in Nieuw-Zeeland rekent er zo'n drie euro voor, een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Avocado's zijn de laatste jaren enorm populair geworden, zowel in Nieuw-Zeeland als daarbuiten. De schaarste drijft de prijzen op, wat zorgt voor een levendige zwarte markt. 'Het is een makkelijke manier om snel wat geld te verdienen', zegt Jen Scoular, CEO van New Zealand Avocado tegen de Britse krant The Guardian.

Gevaren

Vooral in de noordelijke regio's Waikato en Bay of Plenty zijn avocadoboeren de dupe van de roven. Lokale politiechef Aaron Fraser waarschuwt voor de risico's: 'De avocado's zijn onrijp en zijn vaak pas nog bespoten met bestrijdingsmiddelen. Het gif kan nog op de schil zitten.' Of het eten van de gestolen vruchten om die reden gevaarlijk is, is niet bekend.

Scoular verwacht niet dat de avocadodieven een permanent probleem voor lokale boeren zullen vormen. Volgens haar worden avocadoboomgaarden steeds beter beveiligd met onder andere automatische verlichting en alarmsystemen. Ook zou bij de volgende oogst, die over een paar weken wordt verwacht, het tekort dusdanig krimpen dat de prijzen zullen normaliseren en er voor de dieven niet meer zoveel winst op de zwarte markt te behalen valt.

De gestolen avocado's zullen waarschijnlijk niet de oversteek naar Azië of Europa maken, maar binnen Nieuw-Zeeland blijven, waar ze aan kleinere winkels of sushirestaurants worden verkocht. Winkeliers zijn door de lokale autoriteiten gewaarschuwd alert te zijn op mensen die met kratten onrijpe avocado's op de drempel staan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden