Averechts effect Britse Irak-lobby

De lobby van Groot-Brittannië om Nederlandse troepen langer in Irak te laten blijven is zo hard geweest, dat het tot collectieve ergernis heeft geleid bij bewindslieden van het kabinet-Balkenende. Ministers hebben zich daarover beklaagd in de Trêveszaal....

VVD-minister Kamp van Defensie maakte gewag van de Britse pressie in de ministerraad van 14 januari. Hij sprak daar over de door hem als grof ervaren lobby van de Britse ambassadeur Colin Budd. Andere ministers uit de drie coalitiepartijen vielen Kamp bij. Zo was vice-premier de Graaf (D66) 'not amused'. Dit wordt bevestigd door bronnen in en rond het kabinet, blijkt uit een reconstructie van de Volkskrant.

Een CDA-minister: 'Wat mij betreft heeft het precies averechts gewerkt. Door de manier waarop Budd te werk ging, was ik niet meer bereid serieus na te denken over langer blijven.'

In het late najaar van 2004 kwam de opdracht uit Londen voor de Britse ambassade op het Lange Voorhout, alles uit de kast te halen om de Nederlanders langer in Irak te houden. Als de Nederlanders zouden vertrekken, moesten de Britten manschappen leveren om het gat te vullen.

Budd bezocht tal van ministers en ook de buitenlandspecialisten in de Tweede Kamer, van rechts tot links. PvdA'er Koenders: 'De Britse ambassadeur was hyperactief en lichtelijk intimiderend.'

Minister Kamp heeft zich buitengewoon geërgerd aan twee zaken. Zo heeft Budd het waarheidsgehalte van de beweringen van Kamp in twijfel getrokken, zonder hem daar zelf ooit op te hebben aangesproken. De Britse ambassadeur vond dat Kamp ten onrechte taxeerde dat de Iraakse veiligheidstroepen zelfstandig kunnen opereren.

Voorts meldde Budd aan de Defensietop dat hij een Kamermeerderheid had om langer in Irak te blijven. Dat schoot bij Kamp eveneens in het verkeerde keelgat.

De strijdbijl tussen Kamp en Budd is onlangs begraven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden