AVCB doet 'lachwekkend' bod op Staal Bankiers

Arab Banking Corporation, een van de grootste banken uit het Midden-Oosten en grootaandeelhouder in Staal Bankiers, vindt het openbaar bod dat AVCB uitbrengt op Staal 'redelijk lachwekkend'....

FOKKE OBBEMA

Van onze verslaggever

Fokke Obbema

AMSTERDAM

De VEB, de belangenvereniging voor aandeelhouders, zegt begrip te hebben voor de kritiek van Arab Banking Corporation. Een woordvoerder vindt het donderdag bekend gemaakte bod eveneens 'aan de lage kant', maar geeft zijn leden geen dwingend advies.

Fabery de Jonge, een voormalig ABN-bankier, zegt nog geen definitief standpunt in te nemen, maar een prijs van '22 à 24 gulden' lijkt hem redelijk. AVCB, dat een belang in Staal heeft van 83,5 procent, stelt dat 'het zich laat aanzien dat het bod weinig zal afwijken van de prijs van 16,93 gulden per aandeel die is betaald aan Vendex'.

Wil AVCB, waartoe verzekeraar Centraal Beheer behoort, aan Fabery de Jonge tegemoet komen, dan zal het bod met 30 à 40 procent moeten worden verhoogd. Voor het nog te verwerven belang van 16,5 procent moet dan niet 23 miljoen worden neergeteld, zoals nu wordt voorgesteld, maar 30 à 36 miljoen. Het biedingsbericht is vermoedelijk begin juni gereed. 'Als het bod niet verandert, houden we het pakket toch gewoon. We krijgen een mooi dividend', aldus Fabery de Jonge.

Hij bouwde in de afgelopen drie jaar vanuit Bahrein een belang van 5,01 procent op in het Haagse Staal. Eind december meldde zijn Arab Banking Corporation, de grootste bank van de Arabische wereld, zich als grootaandeelhouder in Staal. Dat kwam op dat moment als een complete verrassing voor zowel Staal als AVCB.

Het Naardense verzekeringsconcern had kort daarvoor voor 115 miljoen gulden een belang van 79 procent in Staal gekocht van Vendex. Met de aandelen die het al bezat, kwam AVCB zo uit op een belang van 83,5 procent. Aan een bod op de overige aandelen kwam AVCB in december niet toe, omdat verkoper Vendex daarvoor te veel haast had.

De eigenaar van onder meer de warenhuizen van Vroom & Dreesmann wilde de verkoop van de Staal-aandelen nog per se in de cijfers over 1993 meenemen. AVCB en Vendex waren pas begin december met elkaar in gesprek geraakt en moesten derhalve zeer snel tot zaken komen. Het opstellen van een biedingsbericht dat voor een openbaar bod nodig is, zou te veel tijd hebben gevergd.

Maar donderdag was het alsnog zo ver: AVCB zond een persbericht de wereld in, waarin de belangstelling voor de nog uitstaande aandelen werd aangekondigd. Ook naar Bahrein werd een fax gestuurd. Van voorafgaand overleg met Arab Banking Corporation is volgens AVCB-woordvoerder R. Mol geen sprake geweest: 'Dat is niet toegestaan.'

De ontvanger van de fax, Fabery de Jonge, blijkt er allerminst blij mee. Zijn belegging in Staal loopt op rolletjes. 'De koers was op een gegeven moment elf gulden. Toen zijn we wat stukken gaan verzamelen. Het heeft er een tijdje zeer donker uit gezien, maar nu gaat het veel beter.'

VEB-woordvoerder P. de Vries meent dat het redelijk is, wanneer AVCB een premie bovenop de rond 17 gulden zwevende beurskoers betaalt aan de minderheidsaandeelhouders. 'Voor AVCB is het voordeel van de overname dat er synergie-effecten optreden met Staal. Dat hebben ze zelf aangegeven. Dat voordeel kun je aan de aandeelhouders doorgeven. Maar bij de nu aangegeven prijs krijgen die daar niets van te zien.'

Mocht Arab Banking Corporation definitief kiezen voor verzet tegen het bod van AVCB, dan wordt het verzekeringsconcern voor een moreel dilemma geplaatst. In het beste geval verzamelt AVCB 94,99 procent van de aandelen. Wettelijk bestaat de mogelijkheid om dwarsliggende minderheidsaandeelhouders te dwingen hun stukken af te geven, maar dat kan pas bij een meerderheidsbelang van 95 procent. Daarvoor heeft AVCB altijd een-honderdste procent, een handvol aandelen, te weinig.

Het morele dilemma is vervolgens, of AVCB bereid is om het belang van Arab Banking Corporation te verwateren door nieuwe aandelen uit te geven. 'Juridisch toelaatbaar, maar moreel verwerpelijk', meent VEB-woorvoerder De Vries. Hij gaat ervan uit dat Z. van Hövell tot Westerflier, de Staal-directievoorzitter die begin dit jaar tot het AVCB-bestuur is doorgedrongen, zich niet tot die methode zal verlagen. 'Dan gooi je je imago wel erg te grabbel.'

Van Hövell tot Westerflier legde zich er in de afgelopen jaren op toe het imago van Staal juist op te vijzelen. Onder zijn voorganger, T. Jongbloed, was de bank in conflict gekomen met De Nederlandsche Bank. De toezichthouder verwijderde Jongbloed uit zijn functie en koos vervolgens voor de degelijkheid van ex-Amro-bankier Van Hövell tot Westerflier.

Verwatert AVCB het belang van de minderheidsaandeelhouder niet, dan blijft het verzekeringsconcern tot in lengte van dagen opgezadeld met verplichtingen als de publicatie van een jaarverslag en het houden van een jaarvergadering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden