Av wint in zaak Triple Plus

Verzekeraar Av heeft een kort geding gewonnen, dat door het 'financieel letselschadebureau' Santema & Blonz was aangespannen in verband met het beleggingsproduct Triple Plus....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Volgens Santema & Blonz had Av zijn zorgplicht verzaakt, omdat zijn hypotheken in combinatie met het ondeugdelijke Triple Plus waren verkocht. Tientallen mensen staken in de jaren 2000 en 2001 de overwaarde van hun huis in het product. Van dat geld - in totaal is naar schatting acht miljoen euro in Triple Plus gestoken - is nooit meer iets vernomen. Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie is bezig met een een strafrechtelijk onderzoek naar de bestuurders van Triple Plus en diens opvolger Plentium.

Triple Plus was een Zwitsers bedrijf dat beleggers een rendement van 2 procent per maand beloofde. Het zette zijn producten onder meer af via de tussenpersonen FDS en Woonzeker. Later bleken de bestuurders van deze twee tussenpersonen tevens aandeelhouder te zijn van Triple Plus. Bovendien bleek Triple Plus afspraken gemaakt te hebben met het bedrijf MM Immobilien. Ook tussen die twee partijen waren belangenverstrengelingen. Al het geld dat door huizenbezitters was ingelegd, bleek verdwenen.

Santema & Blonz treedt op namens een van de echtparen die door Triple Plus zijn gedupeerd. Omdat Triple Plus failliet is, evenals de tussenpersoon die het product verkocht, probeerde het bureau de schade van 45 duizend euro op Av te verhalen.

Een woordvoerder van Av is blij met de uitspraak. 'Waar ik wel bij zeg: het zal je maar gebeuren. Het blijft een trieste zaak. Maar de rechter is het met ons eens: wat iemand met de overwaarde op zijn huis wil doen, is zijn eigen zaak.'

'Het is een complex dossier, en kennelijk zijn we nog niet helder genoeg geweest', zegt directeur Ton Bazelmans van Santema & Blonz in een reactie. Het bureau gaat in de zaak in hoger beroep. 'Niet omdat we geen gelijk hebben gekregen, maar omdat we vinden dat er een feitelijk onjuiste voorstelling van de gang van zaken wordt gegeven', aldus Bazelmans.

Daarnaast zal Santema & Blonz een andere, maar gelijkende zaak aan de rechter voorleggen. Het bureau treedt op namens meer mensen die geld hebben verloren met investeringen in Triple Plus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden