Auxerre speelt puur op intuïtie

FC Utrecht krijgt vanavond in de tweede ronde van de UEFA Cup bezoek van AJ Auxerre, de club waar Guy Roux sinds 1961 werkzaam is....

Met een blik vol ongeloof pakt Guy Roux de arm vast van de man die Bonaventure Kalou zo graag iets wil overhandigen. Journalisten wil de trainer van Auxerre al helemaal niet in de buurt van zijn spelers zien, maar wie is toch deze oudere vent met fotocamera?

Al snel verschijnt een lach op het gezicht van de coach als de Nederlander zich bekendmaakt als Feyenoord-supporter én, belangrijker, Kalou-fan. Hij heeft geen afscheid kunnen nemen van zijn favoriete voetballer, toen de 25-jarige Ivoriaan deze zomer werd getransfereerd, en dus is hij deze avond naar Utrecht gekomen met een aardig stukje huisvlijt.

Het is een klein schilderij met daarop de beeltenis van Kalou in Feyenoord-shirt. Terwijl Kalou het geschenk beduusd in ontvangst neemt, legt Roux een amicale hand op de schouder van de man. Hij is de enige buitenstaander, die na de ontspannen training in stadion Nieuw Galgenwaard enkele woorden heeft mogen wisselen met de voormalige publiekslieveling uit Rotterdam-Zuid.

'Geen pers', klinkt het streng doch beleefd als verslaggevers aanstalten maken Kalou aan te spreken. 'Geen televisie', had hij ook al geroepen toen hij anderhalf uur eerder arriveerde voor de training. Nou, vooruit dan. De warming-up mag worden gefilmd. Maar spelers moeten hun mond houden.

Roux verduidelijkt: 'Dit wordt mijn 72ste Europa Cup-wedstrijd. Ik weet waarover ik het heb. Spelers moeten een dag voor zo'n wedstrijd niet praten. Dat geeft alleen maar rare verhalen in de krant.' Even later, toeschietelijk. 'Maar kom een keer langs in Auxerre. Dan hebben ze alle tijd.'

Zo, de grijze eminentie van het trainersgilde heeft even duidelijk gemaakt wat zijn wetten en regels zijn. Getooid met een blauwe muts wil hij zélf best even zijn licht laten schijnen over de UEFA Cup-wedstrijd tegen FC Utrecht.

Ontspannen leunt hij achterover tegen een reclamebord om vervolgens met een aantal gemeenplaatsen, die ook in het Frans obligaat klinken, de pers ter wille te zijn. Hij zag de tegenstander van vanavond liefst drie keer aan de slag en genoot nog het meest van die match accident tegen AZ, waarin Utrecht al na vijf minuten op 3-0 achterstand werd gezet.

Dát hij daadwerkelijk genoot, blijkt nog het beste uit de foto die een dag later de krant zou halen: met een tevreden gezicht zet hij zijn tanden in een stevige hamburger. Hij poseerde graag.

Guy Roux, van 18 oktober 1938, is voor Fransen wat Foppe de Haan is voor Nederlanders: een voetbaltrainer, die al zolang in dienst is van een geliefde provincieclub, dat je haast zou vergeten hoe lang ook alweer. Sinds 1 juli 1961 om precies te zijn. 42 jaar! Roux trad gedurende die periode weliswaar een poosje terug, maar bleef als algemeen manager verbonden aan Auxerre. Het is een record dat stil maakt. Dit wordt nooit meer overtroffen.

Na zes jaar Feyenoord meldde Kalou zich deze zomer in het provinciestadje in de Bourgogne. De wispelturige pingelaar kreeg bij Auxerre de positie toebedeeld, die hij bij Feyenoord ook zo graag had ingevuld, namelijk op 10, achter de spitsen. Onder Bert van Marwijk moest Kalou zich vaak tevreden stellen met de rechtervleugel van het aanvalsblok, bij Roux speelt hij achter de Franse international Cissé. Op de flanken staan Kapo en Lachuer.

Het is een voorhoede die FC Utrecht met moeite zal kunnen bestrijden, want het kwartet balvirtuozen speelt op intutie, laat zich niet in een strak keurslijf dringen en betreedt het veld het liefst met zo min mogelijk taken.

Openhartig vertelde Kalou wat dit tot gevolg heeft in de Franse competitie, waarin Auxerre de elfde positie bezet. De ene keer gaat het fantastisch, maar soms klopt er ook helemaal niets van. Maar het publiek geniet. En zo ziet trainer Roux het graag. Zijn vaste one-liner aan de vooravond van elk voetbalseizoen luidt dan ook: 'We moeten veertig punten halen, dan degraderen we niet.' Alles meer is meegenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden