Autoverkopen omhoog door fiscale wijziging

De autoverkopen zijn in oktober met 37 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Zakelijke rijders kunnen tot eind dit jaar nog net profiteren van fiscaal gunstige voorwaarden.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MICHAEL PERSSON

AMSTERDAM - De opleving in de autoverkopen komt in een jaar waarin de sector het juist bijzonder zwaar heeft. Tot en met oktober zijn er in 2013 een kwart minder auto's verkocht dan in 2012. Oktober is de eerste maand dit kalenderjaar dat de autoverkopen boven het niveau van vorig jaar uitstijgen. Dat heeft te maken met de crisis en het gebrekkige consumentenvertrouwen: automobilisten rijden langer door in hun wagen. Daarnaast zijn er structurele redenen: twintigers en dertigers kopen hoe dan ook minder snel een auto.

Eén goede maand maakt dus nog geen zomer. Bovendien was oktober 2012 een opmerkelijk slechte maand (40 procent minder verkopen dan in 2011). Ten opzichte van dat vergelijkingsmateriaal kon het in oktober 2013 eigenlijk alleen maar beter gaan.

Maar er is sprake van een stijging. Uit de getallen van brancheorganisaties Bovag en de Rai Vereniging, die vrijdag bekend werden gemaakt, valt op te maken dat de groei vooral zit bij de middenklassers waarin consultants, verkopers en andere zakelijke rijders zich graag verplaatsen.

Zo zijn de verkopen van de Volkswagen Golf verdrievoudigd, tot ruim zestienhonderd exemplaren. Ook de Volvo V60 doet het opvallend goed, en de Audi A3. Dit zijn auto's die met hun CO2-uitstoot in de buurt zitten van de grenzen die per 1 januari 2014 worden aangescherpt - wie de komende zes jaar weinig belasting wil blijven betalen op zijn lease-auto, moet hem voor eind dit jaar aanschaffen.

Opvallend genoeg is er geen stijging te zien bij de semi-elektrische auto's, zoals de Toyota Prius, de Opel Amera en de Nissan Leaf. Ook die worden vanaf januari fiscaal minder gunstig behandeld. Maar dat vooruitzicht verleidt zakelijk rijders kennelijk niet tot een aankoop op het nippertje. Bovag en Rai verwachten overigens dat de autoverkopen in 2014 zullen stabiliseren.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden