Autoverbod: Mosul voetbalt op straat

De verkiezingen in het gewelddadige Mosul, Iraks derde stad, verliepen voorspoediger dan verwacht. Maar de opstandelingen laten duidelijk merken dat ze er nog zijn....

'We hebben uitzonderlijk veel hinderlagen met explosieven in een aantal wijken', aldus een Amerikaanse officier die nauw samenwerkt met Iraakse troepen in de stad. Zowel de Amerikanen als Iraakse officieren zeiden tevreden te zijn met de opkomst in Mosul. In de stad met een gemengde bevolking van overwegend Koerden en Arabische soennieten wonen zo'n 1,8 miljoen mensen en kwamen naar schatting 54 duizend kiezers naar de zwaarbewaakte stemlokalen.

Met de rest van het land vergeleken is dat weinig. Alleen in steden als Falluja en Ramadi in het westen van het land was de opkomst waarschijnlijk lager. Gemeten aan het geweld en de dreigementen tegen de kiezers en verkiezingsfunctionarissen, viel het de veiligheidstroepen echter mee. De verwachting dat in Mosul meer Koerden dan Arabieren zouden stemmen, lijkt te zijn uitgekomen, maar de opkomst onder Arabieren was niet zo laag als van tevoren was gevreesd.

De explosies van maandag waren deels aanslagen en deels bommen die op tijd waren ontdekt en tot ontploffing werden gebracht. Het relatieve succes van de uitgebreide beveiligingsoperatie rond de verkiezingen zou onder meer zijn aangetoond doordat een massale aanval met een groot aantal doden uitbleef.

De veiligheidstroepen die daarvoor hadden gewaakt, werden maandag in de loop van de dag teruggetrokken uit de gevaarlijkste buurten van de stad, waardoor het geweld weer kon oplaaien. Zondagavond bleek al dat het ontruimen van de stemlokalen en het vervoeren van de stembussen de gevaarlijkste onderdelen van de operatie vormden.

Een Amerikaanse eenheid werd tijdens sluitingstijd bij een van de stemlokalen getroffen door een handgranaat. Zeven soldaten raakten gewond in de uitkijkpost op het dak van een school. 'We dachten dat we er waren en precies om vijf uur, toen het stembureau sloot, hoorden we de knal', zei een soldaat uit dezelfde eenheid.

De stembussen en de verkiezingsfunctionarissen werden met zwaar gepantserde Stryker-voertuigen naar een centraal punt gebracht, waar de stemmen in eerste instantie worden geteld. Daarna worden de formulieren naar de centrale kiescommissie in Bagdad gestuurd. Het tellen in heel Irak kan wel een dag of tien duren, is de verwachting.

Een groot deel van de inderhaast en voor een ruim salaris ingehuurde verkiezingsfunctionarissen werd maandag overdag in aller ijl weer de stad uitgeloodst. Bij de legeroverslagplaats Falfele, vlak buiten Mosul, kwamen in de namiddag twee grote open vrachtwagens vol verkleumde maar opgeluchte Koerdische verkiezingsfunctionarissen aan, op weg naar huis in het noorden.

Dat de veiligheidstroepen zich nog ernstige zorgen maakten over aanvallen, was even daarvoor duidelijk geworden bij Falfele. Een Turkse tankauto werd door een Amerikaanse pantserwagen onder vuur genomen omdat de chauffeur een stopsignaal negeerde buiten de overslagplaats. De Turkse chauffeur raakte bij het incident zwaargewond.

De maatregel om auto's op straat te verbieden is in de rest van het land opgeheven na de verkiezingen, maar was in onrustige steden als Mosul maandag nog van kracht. De bevolking maakte daar vier dagen lang gebruik van door midden op straat te voetballen. Zelfs langskomende militaire konvooien waren geen reden om het spel stil te leggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden