NieuwsVerenigde Staten

Autoriteiten VS arresteren 680 immigranten bij grootschalige actie in Mississippi

De Amerikaanse autoriteiten hebben woensdag bijna 700 werknemers opgepakt in voedselfabrieken in de staat Mississippi. Volgens de politieafdeling Immigration and Customs Enforcement (ICE) waren de mensen daar illegaal aan het werk. ICE legde ook beslag op bedrijfsdocumenten die nu deel zullen uitmaken van een gerechtelijk onderzoek.

Arrestanten worden naar bussen gebracht buiten een vleesverwerkingsfabriek.Beeld AP

Het was mogelijk de grootste arrestatie van migranten zonder werkvergunning op één dag binnen de grenzen van een Amerikaanse staat. Meer dan 600 ICE-agenten doorzochten dankzij federale opsporingsbevelen meerdere bedrijven. Aan de actie ging een jaar van onderzoek vooraf, meldt de New York Times. Mensen waarvan wordt aangenomen dat zij zonder verblijfsvergunning in de VS verblijven, werden weggevoerd in bussen.

Sommige arrestanten zullen om ‘humanitaire redenen’ worden vrijgelaten en moeten op een latere datum voor een immigratierechtbank moeten verschijnen. Anderen worden overgebracht naar een ICE-detentiecentrum in Jena (Louisiana), aldus een verklaring. 

Er waren onder meer acties bij drie fabrieken van Peco Foods, één van de tien grootste producenten van gevogelte in de VS, en Koch Foods. Het in stukken hakken, schoonmaken en verpakken van dood gevogelte in koude fabriekshallen is impopulair en zwaar werk, dat in de VS veelal door immigranten wordt uitgevoerd.

Beide bedrijven zeggen in een verklaring dat ze gebruik maken van E-Verify, een elektronisch overheidssysteem dat controleert of mensen wel of geen werkvergunning hebben. Immigranten zonder vergunning kunnen dit systeem echter omzeilen door een social security-nummer (de Amerikaanse versie van het BSN) van een persoon met een verblijfsvergunning te gebruiken, of het nummer van een inmiddels overleden Amerikaan of hun eigen in de VS geboren kinderen te gebruiken. De bedrijven ontkennen te hebben geweten dat de honderden werknemers geen werkvergunning hebben.

Voorlopig heeft ICE geen informatie vrijgegeven over de nationaliteit van de arrestanten. Het Mexicaanse consulaat laat weten dat het onderweg is naar de regio om landgenoten die eventueel betrokken zijn, bij te staan.

Speerpunt van Trump

Onder het bewind van de voormalige president Barack Obama concentreerde ICE zich vooral op de arrestatie van mensen die pas de grens waren overgestoken, mensen die recent een uitwijzingsbevel hadden gekregen of personen die beschouwd werden als een gevaar voor de openbare veiligheid.

De huidige president Donald Trump heeft van de aanpak van illegale immigratie een speerpunt van zijn presidentschap gemaakt en sinds hij aan de macht kwam, voert ICE aanzienlijk meer acties uit. Bij een inval in een vleesfabriek in de staat Tennessee werden vorig jaar 100 werknemers opgepakt. De eigenaar van de fabriek werd veroordeeld tot 18 maanden cel.

Amerikaanse grote steden maken zich op voor deportatie-operatie

Immigranten, gemeentelijke instanties, hulporganisaties en de politie in negen grote steden in de Verenigde Staten maken zich op voor een arrestatiegolf door federale immigratieagenten. Met de nervositeit lijkt het Witte Huis zijn doel al voor een deel te hebben bereikt. 

Illegale migranten in VS nu niet alleen gecriminaliseerd maar ook ontmenselijkt en opgejaagd

Trump dreigt met massale gedwongen uitzettingen waarbij gezinnen en kinderen niet worden gespaard. Met deze meedogenloze aanpak heeft Trump een nieuw dieptepunt bereikt in zijn anti-immigratiebeleid; illegale migranten worden nu ook ontmenselijkt en opgejaagd.

Trump wil routes naar VS voor asielzoekers blokkeren

De regering-Trump gaat asielzoekers weren die via een ander, veilig verklaard land naar de Verenigde Staten zijn gereisd. Op die manier wil Trump de toestroom van immigranten uit midden-Amerikaanse landen verder indammen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden