NieuwsSulawesi

Autoriteiten op Sulawesi begonnen met massa-begrafenissen voor slachtoffers tsunami

De autoriteiten in Indonesië zijn begonnen met massa-begrafenissen voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami die het eiland Sulawesi hebben getroffen. Ondertussen blijven familie en reddingswerkers zoeken naar overlevenden. Officieel zijn er 844 doden geteld, maar gevreesd wordt dat dit aantal nog explosief op kan lopen, omdat de zwaarst getroffen gebieden nog niet zijn bereikt.

Redactie
Lichamen worden verzameld bij het ziekenhuis van Palu, voordat zij in massagraven worden begraven. Beeld AFP
Lichamen worden verzameld bij het ziekenhuis van Palu, voordat zij in massagraven worden begraven.Beeld AFP

In de heuvels boven de zwaar getroffen stad Palu hebben vrijwilligers een tien bij honderd meter groot graf gegraven, voor in elk geval 1.300 lichamen. Voordat zij in het graf verdwijnen, wordt er van elk slachtoffer een foto gemaakt, zodat familieleden kunnen weten wat er met hun geliefden is gebeurd en waar zij begraven liggen.

Uit vrees voor ziektes en vanwege religieuze redenen moeten de gevonden doden zo snel mogelijk worden begraven. De meerderheid van de Indonesische bevolking is islamitisch, en de lokale gebruiken schrijven voor dat men kort na de dood begraven wordt, het liefst binnen een dag.

‘Mensen liggen bedolven onder het puin’, laat de lokale Cordaid-hulpverlener Ferry Rangi (32) telefonisch vanuit Palu weten. ‘Er zijn zoveel gebouwen ingestort. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, niemand hier. We hebben ook geen zicht op de ramp, omdat de communicatiemogelijkheden hiervoor volledig afgesneden waren. We hebben bijna geen informatie binnengekregen.’

Reddingswerkers van hulporganisaties proberen nog steeds Donggala te bereiken, een klein stadje op de westelijke punt van de baai. In deze regio wonen meer dan 300 duizend mensen. Zij bevonden zich het dichtst bij het epicentrum van de aardbeving van 7,4 op de schaal van Richter, die het eiland vrijdag trof.

‘Onze prioriteit ligt nu bij het evacueren van mensen en het geven van medische hulp aan gewonden,’ zegt Rode Kruis-woordvoerder Iris van Deinse vanuit Jakarta. ‘Maar de situatie is erg lastig, omdat de wegen voor een groot deel kapot zijn.’

In de buurt van de plaats Sigi, ten zuiden van Palu, trof een team van het Rode Kruis de lichamen van 34 kinderen aan, die vermoedelijk in de plaatselijke kerk een bijbelkamp volgden. De kerk werd onder modder en puin bedolven. ‘Dat was dan nog een eerste impressie van het rampgebied. Het totale dodenaantal op Sulawesi zal dus heel hoog liggen,’ aldus Van Deinse.

Luchtfoto van een wijk van Palu die compleet is verwoest na de aardbeving en de daaropvolgende tsunami. Beeld AFP
Luchtfoto van een wijk van Palu die compleet is verwoest na de aardbeving en de daaropvolgende tsunami.Beeld AFP

Alleen de beving was al een ramp, daar kwam een tsunami overheen die waarschijnlijk nog veel meer slachtoffers heeft gemaakt. Huizen, winkels en auto’s werden overspoeld door golven van meer dan 3 meter hoog, en daarna werd het puin door het water meegesleurd. Wegen en bruggen zijn vernield, bomen ontworteld.

Stemmen onder het puin

Het duurde een tijd voordat de hulp op gang kon komen, omdat de luchthaven 24 uur lang was gesloten. Het uitgraven en evacueren van overlevenden heeft prioriteit, evenals het verspreiden van voedsel en vers drinkwater, zegt president Joko Widodo, die het rampgebied zondag heeft bezocht. Een onbekend aantal mensen ligt levend begraven onder het puin. In de resten van een hotel in Palu zitten tot zestig personen vast: reddingswerkers zeggen dat ze hier stemmen en een huilend kind hebben gehoord.

‘Men is angstig en in shock,’ licht Iris van Deinse toe. ‘Ook omdat er naschokken van de aardbeving zijn geweest, en de situatie dus dreigend blijft. Mensen durven niet in hun eigen huizen te slapen, maar slapen buiten in de open lucht of onder tenten die we zoveel mogelijk proberen neer te zetten.’

Sommige mensen zijn volgens Indonesische media aan het plunderen geslagen om aan levensmiddelen te komen. Agenten en militairen zijn ingezet om tankstations en supermarkten te bewaken.

Bron videobeelden: AP

Een politieman bewaakt een benzinestation in de stad Palu. Beeld AP
Een politieman bewaakt een benzinestation in de stad Palu.Beeld AP
Een slachtoffer dwaalt door de rest van een zwaar getroffen wijk in de stad Palu. Beeld AFP
Een slachtoffer dwaalt door de rest van een zwaar getroffen wijk in de stad Palu.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden