'Autoriteiten krijgen toegang tot Panama Papers'

Autoriteiten krijgen toegang tot de gelekte documenten die afkomstig zijn van juridisch advieskantoor Mossack Fonseca. Dat meldde de bron van de gelekte documenten, die bekend staan als de Panama Papers, in een manifest dat Süddeutsche Zeitung vrijdag op haar website zette.

De politie doet een inval bij het kantoor van Mossack-Fonseca in Panama-stad. Beeld afp
De politie doet een inval bij het kantoor van Mossack-Fonseca in Panama-stad.Beeld afp

Voorwaarde is wel dat klokkenluiders zoals hijzelf immuniteit genieten, hetgeen wettelijk moet zijn vastgelegd. De man ontkent in het document zelf in dienst te zijn of te zijn geweest van een overheid. Ook werkt hij niet voor een geheime dienst.

Volgens de bron is het de hoogste tijd dat de oprichters, werknemers en klanten van Mossack Fonseca verantwoording gaan afleggen voor hun rol in deze 'misdaden'. Volgens 'John Doe' duurt het nog jaren, mogelijk tientallen jaren, alvorens de volle omvang van de 'smerige daden' van het bedrijf bekend worden.

Wet naar zijn hand gezet

De bron noemt de ongelijkheid van het inkomen, de kloof tussen arm en rijk, een van de belangrijkste redenen voor de publicatie van de stukken. 'Het raakt ons allemaal, wereldwijd. Al jaren woedt discussie over een verslechtering van de situatie, maar politici, wetenschappers en activisten zijn weerloos tegen deze ontwikkeling. Banken, financiële toezichthouders en belastingdiensten hebben allemaal gefaald. De rijken zijn ontzien en in plaats daarvan zijn de lage en middeninkomens aangepakt.'

'Mossack Fonseca heeft zijn macht aangewend om de wet naar zijn hand te zetten en op die manier al tientallen jaren de belangen van criminelen te verdedigen', zo gaat het manifest verder. 'Het bedrijf runde een belastingparadijs van start tot finish.'

De Panama Papers zijn gebaseerd op meer dan 11,5 miljoen documenten, e-mails en spreadsheets uit de gelekte administratie van het juridisch advieskantoor. In Nederland werden de Panama Papers onthuld door het Financieele Dagblad en Trouw. Dagblad Trouw zegt door de Nederlandse Belastingdienst benaderd te zijn om gegevens over te dragen uit de Panama Papers, maar de krant meldde daaraan geen gehoor te zullen geven.

Fiscale voordelen in doorsluisland Nederland

Hoewel de Panama Papers niet specifiek over Nederland gaan, vestigen zij nog eens de aandacht op de ruime mogelijkhedenom via Nederland belastingen te ontwijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden