Nieuws

Autoriteiten in Soedan claimen staatsgreep te hebben verhinderd

De autoriteiten in Soedan zeggen dat zij dinsdag een staatsgreep hebben verijdeld. Volgens premier Abdalla Hamdok waren bij de couppoging militairen betrokken die nog banden hebben met Omar al-Bashir, de ex-president die sinds zijn val in 2019 in de gevangenis zit. Hard bewijs voor deze betrokkenheid werd er op dinsdag niet meteen geleverd.

Redactie
De regering van Soedan tijdens een kabinetsberaad op dinsdag. Volgens de autoriteiten hebben militairen in de ochtend een couppoging verijdeld. Beeld AFP
De regering van Soedan tijdens een kabinetsberaad op dinsdag. Volgens de autoriteiten hebben militairen in de ochtend een couppoging verijdeld.Beeld AFP

Hoewel er dus nog wat onduidelijkheid bestaat, waren er volgens inwoners van de hoofdstad Khartoem dinsdagochtend in alle vroegte schoten te horen in de omgeving van een legerbasis. In de loop van de ochtend meldden staatsmedia en regerings- en legerwoordvoerders dat een groep militairen had getracht om zowel de legerbasis als een gebouw van de staatsomroep in handen te krijgen, alvorens de militairen werden overmeesterd door collega’s die gebruik maakten van tanks en ander wapentuig.

Enkele tientallen militairen zijn volgens de autoriteiten opgepakt op verdenking van deelname aan de couppoging. Zij zouden worden ondervraagd. Op de straten in Khartoem bleef het dinsdag overdag rustig.

In Soedan is het politiek onrustig sinds Bashir in 2019 ten val werd gebracht door een deel van het leger, dat in actie kwam na brede volksprotesten tegen Bashirs repressieve bewind en economische wanbeleid. Burgers en militairen vormen sindsdien gezamenlijk een ‘overgangsbestuur’, al hanteren ze bepaald niet altijd dezelfde koers en bestaan er ook tussen de militairen onderling de nodige spanningen. Wel zeggen de civiele en de militaire bestuurders nu in koor dat het incident van dinsdag het werk was van figuren uit de Bashir-hoek.

Premier Hamdok waarschuwt al langer dat ‘duistere krachten’ uit het Bashir-tijdperk nog altijd belangrijke posities bezetten in het leger en in andere onderdelen van de Soedanese staatsmachinerie. Hij wil het veiligheidsapparaat zelfs geheel en al hervormen, een streven dat op verzet stuit, ook van militairen die niet direct in het kamp van Bashir zitten.

Hamdok was zelf in 2020 het doelwit van een aanslag, in Khartoem werd zijn autokonvooi onder vuur genomen. Ook ontplofte er een bom. Onduidelijk is wie er achter de actie zat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden