Autoriteiten in Paramaribo zien geen verband brand en politiek

Geen van de autoriteiten in Paramaribo wil of kan een direct verband leggen tussen de brand die donderdag de gebouwen van de Nationale Assemblee en twee ministeries in de as legde, en de spectaculaire politieke ontwikkelingen van het afgelopen weekeinde....

Van onze medewerkers

PARAMARIBO

In Paramaribo wordt op straat wel druk gespeculeerd over mogelijke politieke motieven voor brandstichting. Maar de Surinaamse politie heeft daarvoor volgens minister S. Girjasing van Justitie geen enkele aanwijzing.

Girjasing ontkende vrijdag dat de brandweer tekort is geschoten bij de bestrijding van de brand. 'De brandweer heeft nauwelijks een probleem ondervonden; het ging alleen maar om de lage waterdruk', zei de bewindsman, die verantwoordelijk is voor de brandweer en de bewaking van overheidsgebouwen.

In de Surinaamse pers verschenen berichten over diefstal van onlangs gearriveerd blusmaterieel, verkregen door ontwikkelingshulp van Nederland. Zo zouden splinternieuwe waterslangen zijn doorverkocht aan goudzoekers in het binnenland.

Voor politie en leger geldt sinds de brand een 'verhoogde waakzaamheid'. De minister: 'We zitten midden in de politieke ontwikkelingen die wat spanning veroorzaken. Om die spanning enigszins te minimaliseren lijkt het goed om alert te zijn.'

President R. Venetiaan reageerde kort op berichten dat hij het doelwit van een aanslag dreigde te worden. 'Er is een waarschuwing gekomen en we hebben ervoor gezorgd dat we extra alert zijn.'

De griffie van de Nationale Assemblee heeft tijdelijk onderdak gevonden in het pand waar tot juni de Nederlandse ambassade was gevestigd. Het bedrijfsleven heeft geholpen met meubilair en apparatuur. De volksvertegenwoordiging vergadert woensdag in de Hervormde Kerk in hartje Paramaribo, waar in 1975 tijdens een plechtige zitting van de toenmalige Staten de onafhankelijkheid van Suriname werd bekrachtigd. Ook toen volgde de zitting kort na branden in het centrum, gesticht door de tegenstanders van de onafhankelijkheid.

Het is de bedoeling dat de volksvertegenwoordiging binnen twee maanden bijeenkomt in de voormalige Buiten Sociëteit 'Het Park' aan de Surinamerivier, dicht bij Fort Zeelandia. Het pand heeft tot in de jaren negentig dienst gedaan als kabinet van het militair gezag onder leiding van Bouterse.

Bij de brand gingen talloze waardevolle stukken verloren. Daaronder zijn de historische documenten waarin de ruil van Manhattan Eiland voor Suriname met de Engelsen werd geregeld. Ook de contracten waardoor immigratie van Indiërs en Javanen naar Suriname mogelijk werd, zijn verbrand.

In de regio heeft de brand grote opschudding veroorzaakt. De Jamaicaanse bubbling-zanger Shabba Ranks zou dit weekeinde een show geven in Paramaribo. De artiest annuleerde zijn vlucht naar Suriname nadat het nieuws over de brand bekend werd. Hij was bang dat er een nieuwe coup was gepleegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden