Nieuws

Autoriteiten in Hongkong arresteren auteurs wegens opruiing – met kinderboeken over schapen

De politie in Hongkong heeft donderdag vijf mensen gearresteerd op verdenking van opruiing middels de publicatie van kinderboeken. De boeken zouden jonge kinderen aanzetten tot opstand tegen de regering van de door China gedomineerde semi-autonome stadstaat.

Li Kwai-wah, van de Police National Security Department, poseert met het bewijs tegen de vijf verdachten. Beeld AP
Li Kwai-wah, van de Police National Security Department, poseert met het bewijs tegen de vijf verdachten.Beeld AP

De vijf verdachten, twee mannen en drie vrouwen van 25 tot 28 jaar, waren leden van een vakbond voor spraaktherapeuten. Ze brachten drie kinderboeken uit met verhalen over wolven en schapen, die volgens de autoriteiten direct verwijzen naar het neerslaan van de democratiseringsbeweging vanaf 2019.

De boeken gaan over een dorp dat bewoond wordt door lieve schapen. Maar het wordt bedreigd door agressieve wolven uit een naburige nederzetting. De schapen stellen zich teweer door te staken of door er met zijn twaalven per boot vandoor te gaan, aldus samenvattingen op de website van de beroepsvereniging. Dat laatste wordt gezien als een verwijzing naar de (mislukte) vlucht van twaalf activisten per speedboot naar Taiwan.

De Chinese autoriteiten arresteerden de vijf makers op grond van een wet tegen opruiing die dateert uit de tijd dat Hongkong nog een Britse kroonkolonie was. Volgens een politiechef beïnvloeden de boeken kinderen op een ‘giftige‘ manier door geweld te verheerlijken en voortvluchtigen af te schilderen als helden. De politie greep in vanwege plannen om in het openbaar voor te lezen uit de boeken. Het vijftal kan maximaal twee jaar cel krijgen.

Waarnemers zien de vervolging als een teken dat Beijing de ruimte voor kritiek in Hongkong verder inperkt. Vorig jaar juni maakte een omstreden nieuwe wet met betrekking tot de nationale veiligheid, al een eind aan de protesten van een volksbeweging voor behoud van democratie en burgerlijke vrijheden in de stadstaat.

Op grond van diezelfde wet verschijnen donderdag in Hongkong vier stafleden van een tot zwijgen gebrachte oppositiekrant, Apple Daily, voor de rechter. De vier, onder wie de voormalig hoofdredacteur, worden beschuldigd van samenzwering met buitenlandse krachten. Apple Daily, eigendom van de kritische mediatycoon Jimmy Lai, werd opgedoekt nadat honderden politieagenten in juni de burelen binnenvielen.

Een andere rechter in Hongkong veroordeelde donderdag zeven mannen vanwege een brute aanval op pro-democratie demonstranten op een treinstation in 2019. De zeven kregen celstraffen van 3,5 tot 7 jaar voor het geweldincident, dat plaatsvond op het hoogtepunt van de antiregeringsprotesten in Hongkong.

De veroordeelden maakten deel uit van een groep van meer dan honderd mannen die, gestoken in witte T-shirts en gewapend met stokken, insloegen op demonstranten, journalisten en omstanders. De politie greep pas laat in. Volgens critici werkte ze samen met de aanvallers, vermoedelijk bendeleden van de Hongkongse maffia.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden