Autoriteiten in Duisburg liggen zwaar onder vuur

DUISBURG Het Duitse Openbaar Ministerie vindt het nog te vroeg om individuen aan te klagen wegens ‘dood door nalatigheid’. Dit heeft een woordvoerder maandag gezegd over het justitieel onderzoek na het drama op het dancefeest Loveparade, zaterdag in Duisburg, waarbij twintig doden vielen....

APReuters en AFP

‘19 Doden – Niemand schuldig.’ Met die sarcastische kop vatte de Berlijnse Tageszeitung maandag het gevoel samen dat veel Duitsers hadden, na de reacties zondag en maandag op de Loveparade. Inmiddels is het dodental tot 20 gestegen.

Het Duitse OM is een onderzoek begonnen of ‘dood door schuld’ ten laste kan worden gelegd, maar spitst dat ‘op dit moment niet toe op specifieke personen’, zegt een woordvoerder.

Burgemeester Adolf Sauerland, die zondag beschermd moest worden tegen woedende omstanders, zei maandag ‘antwoorden te geven’ zodra hij de vragen van justitie had beantwoord, maar leek niet het boetekleed te willen aantrekken. ‘De hele stad rouwt. We zullen helpen ophelderen wat is gebeurd. We hebben alles gedaan wat we konden om de locatie (van het dancefeest) veilig te maken,’ zei hij op de Duitse radio.

De politie ontkende intussen dat ze een van beide ingangen had afgesloten van de tunnel waar de meeste slachtoffers waren vertrapt. Ze had juist een extra ingang geopend, zei een woordvoerder, om de massa te verspreiden.

Rainer Wendt, een hoge functionaris in het politiekorps van Duisburg en hoofd van de nationale politievakbond, veegde echter de vloer aan met de bestuurders van de stad. ‘Ik heb ze een jaar geleden al gewaarschuwd dat Duisburg geen geschikte locatie is voor de Loveparade. Het is te klein en te nauw’, zei Wendt maandag in dagblad Bild.

Volgens Wendt, wiens bond 170 duizend agenten vertegenwoordigt, werden zijn waarschuwingen genegeerd, terwijl Bochum, een stad met ongeveer een half miljoen inwoners, net als Duisburg, vorig jaar wél naar zulke waarschuwingen luisterde en de Loveparade afgelastte. ‘De burgemeester stond onder immense druk. Hij wilde geen spelbreker zijn’, aldus Wendt in massakrant Bild.

In Bochum was er geen Loveparade 2009 omdat ‘de stad naar onze zorgen luisterde over veiligheid. In Duisburg wilden ze er niets van weten’, zei hij.

Weekblad Der Spiegel meldde maandag dat Duisburg de organisatoren van het festival per brief had opgedragen niet meer dan 250 duizend mensen toe te laten op het terrein. Centraal in het justitieel onderzoek zal dan ook de vraag staan hoe het kon dat het er uiteindelijk 500 duizend tot een miljoen bezoekers naar de Loveparade kwamen. Van deze schatting wordt nu althans uitgegaan, terwijl de Duitse media eerder spraken van 1,4 miljoen bezoekers. Nauwkeuriger cijfers komen er mogelijk nooit omdat het een gratis evenement was.

‘We gaan met getuigen praten, we onderzoeken foto’s en videobeelden en veel documenten’, zegt de woordvoerder van het OM, volgens wie het onderzoek ‘weken en zelfs maanden' kan duren.

Het aantal gewonden is maandag drastisch naar boven bijgesteld tot tot 511. Van de 283 personen die in het ziekenhuis behandeld moesten worden, zijn er 43 nog niet naar huis gestuurd. . De overige gewonden hebben zich niet bij het ziekenhuis gemeld.

De acht buitenlanders onder de doden kwamen uit Spanje, Bosnië, Australië, Nederland, Italië en China.

De deelstaat Noordrijn-Westfalen, waarin Duisburg ligt, liet maandag de vlag halfstok wapperen op alle overheidsgebouwen.

De gemeente Gelsenkirchen, de stad van de voetbalclub Schalke 04, verklaarde maandag blij te zijn dat de Loveparade niet meer wordt gehouden. In deze gemeente zou het evenement volgend jaar hebben plaats gevonden, maar het gemeentebestuur had er nog geen plan voor opgesteld. ‘Wij wilden op de ervaringen in Duisburg wachten,’ verklaarde een woordvoerder. ‘Eigenlijk wilden we de komende weken met de organisatoren een ontwerpplan voor Gelsenkirchen uitwerken’, aldus de woordvoerder. Dat gaat niet meer door.

‘Een jaar geleden heb ik gewaarschuwd dat Duisburg niet geschikt was voor Loveparade’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden