Autoriteiten Corsica verbieden demonstraties na islamofoob geweld

Opnieuw werd zondag in Ajaccio op het Franse eiland Corsica gedemonstreerd, nadat betogingen de twee voorgaande dagen waren uitgelopen op scheldkanonnades tegen buitenlanders en zelfs vandalisme. De autoriteiten van het eiland hebben zondag demonstraties in de wijk 'Les Jardins de 'l'Empereur' in hoofdstad Ajaccio verboden.

Betogers in Ajaccio, op 26 december. Beeld afp
Betogers in Ajaccio, op 26 december.Beeld afp

Vrijdag richtte een groepje betogers tijdens een manifestatie in de volkswijk Les Jardins de L'Empereur grote schade aan in een gebedsruimte voor moslims. Het interieur werd vernield en er werd brand gesticht. Ook werd gepoogd korans en gebedsboeken te verbranden.

De vandalen hadden zich losgemaakt van een groep van circa 600 mensen die in de wijk demonstreerden naar aanleiding van een incident de dag tevoren. Twee brandweerlieden en een politieagent werden donderdag aangevallen en raakten gewond toen ze na een (naar later bleek valse) alarmmelding naar een sociaal woningbouwproject in Les Jardins de l'Empereur waren gegaan.

Ongeveer de helft van de arme wijk is van buitenlandse, meest Noord-Afrikaanse, afkomst. Waarschijnlijk hielden de betogers vrijdag Fransen van Noord-Afrikaanse komaf verantwoordelijk voor het geweld tegen de brandweerlieden. Het belagen van brandweerlieden wordt op Corsica niet geaccepteerd. De brandweer staat er in hoog aanzien en veel vrijwilligers helpen de brandweer, bijvoorbeeld in de zomer bij bosbranden.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Respect

Ook zaterdag werd weer door enkele honderden mensen gedemonstreerd in Les Jardins de l'Empereur en andere volkswijken van Ajaccio. Betogers riepen leuzen als 'Weg met de Arabieren' en 'Wij zijn hier thuis'. Toen de oproerpolitie hen de weg versperde, kwam het tot botsingen.

De Franse premier Manuel Valls riep vrijdag op tot respect voor de wet, na 'de niet te tolereren agressie tegen de brandweerlieden en de onaanvaardbare ontheiliging van een islamitisch gebedshuis'. Naar beide incidenten wordt door de politie een onderzoek ingesteld. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve veroordeelde het geweld van beide dagen. De aanval op het gebedshuis 'ruikt naar racisme en xenofobie', zo zei hij.

De prefect van Corsica, Christophe Mirmand, eiste zaterdag dat er onmiddellijk een einde zou komen aan betogingen in de buitenwijken van Ajaccio. Voor Les Jardins de l'Empereur stelde hij een demonstratieverbod in dat geldt tot 4 januari. Politieversterkingen werden van het vasteland ingevlogen, ook om te helpen bij het beveiligen van gebedsruimten en moskeeën in de stad.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Charlie Hebdo

Ook zondag trokken weer enkele honderden betogers de straat op, maar zij kwamen niet in de wijken waar het demonstratieverbod geldt. Bij de toegang van Les Jardins de l'Empereur werden ze tegengehouden door de politie.

De leuzen waren gematigder dan zaterdag. 'We strijden tegen het geteisem, maar niet tegen de Arabieren', werd er geroepen door de aanvoerders van de betoging. Zij riepen hun medestanders op kalm te blijven. 'We zijn geen herrieschoppers, we zijn geen racisten', was een andere kreet.

Het aantal anti-islamitische incidenten in Frankrijk was in 2015 hoger dan ooit tevoren, zo heeft de Franse moslimraad CFCM bekendgemaakt. In de eerste twaalf dagen na de aanslag in januari op Charlie Hebdo werden 128 islamofobe daden gemeld bij de autoriteiten. Dat was evenveel als in heel 2014.

De rest van het jaar gingen geweldsdaden en andere incidenten door, aldus de CFCM. Ook andere islamitische terreuracties hadden plaats, zoals de onthoofding in juni van de directeur van een onderneming door een werknemer, en op 13 november de aanslagen in Parijs die 130 mensen het leven kostten.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden