Autoriteit Persoonsgegevens gaat Uber-lek onderzoeken

Uber is ernstig in verlegenheid gebracht vanwege een groot datalek dat het bedrijf willens en wetens heeft verzwegen. De Autoriteit Persoonsgegevens gaat het onderzoeken.

null Beeld reuters
Beeld reuters

De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de Nederlandse overheid, gaat onderzoek doen naar de datadiefstal bij taxi-app Uber. De toezichthouder wil weten wat er precies is gestolen, hoe dat is gedaan en of Uber het datalek op tijd en goed heeft gemeld. Uber heeft het datalek 'zeer recent' doorgegeven aan de autoriteit. Bedrijven en organisaties die actief zijn in Nederland zijn verplicht om datalekken snel te melden. Wie dat niet doet, riskeert een boete. Uber is officieel in Nederland gevestigd.

In oktober vorig jaar wisten hackers zich toegang te verschaffen tot de persoonlijke gegevens van ongeveer 57 miljoen Uber-accounts. Hieronder bevonden zich 50 miljoen accounts van gewone gebruikers van de populaire taxi-app, en die van zeven miljoen chauffeurs. Hierbij ging het om namen, e-mailadressen en telefoonnummers. Bovendien zijn van 600 duizend chauffeurs de rijbewijsnummers buitgemaakt.

Alhoewel Uber vrijwel gelijk op de hoogte was van het lekken van de gegevens, is het bedrijf er dinsdag pas mee naar buiten gekomen. In een verklaring gaat Ubers topman Dara Khosrowshahi, die sinds dit najaar aan het roer staat, door het stof. 'Dit had allemaal nooit mogen gebeuren en er is geen enkel excuus voor', aldus Khosrowshahi.

De grote vraag is natuurlijk waarom Uber er nu pas, ruim een jaar later, mee naar buiten komt. 'Dat vroeg ik me ook af. Dus ik heb direct om een diepgravend onderzoek gevraagd naar wat er precies is gebeurd en hoe we het hebben afgehandeld', zegt Khosrowshahi. Verder benadrukt de hoogste baas dat transparantie en integriteit nu bij Uber hoog in het vaandel staan.

'Onvergeeflijk'

De officiële uitleg van Uber volgt op berichtgeving van Bloomberg. Waar Uber zelf op de vlakte blijft, maakt het persbureau melding van de pijnlijke details van het incident. In plaats van het lek te melden aan de autoriteiten, iets wat ook in Californië verplicht is, besloot Uber de hackers die bij de gegevens waren gekomen 100.000 dollar zwijggeld te betalen. Ook moesten ze alle buitgemaakte data wissen. Volgens Uber is er geen misbruik van de gegevens gemaakt.

Als gevolg van deze hele operatie is Ubers hoogste veiligheidsbaas, Joe Sullivan, de laan uitgestuurd, zo meldt Bloomberg. Ook een andere hooggeplaatste veiligheidsfunctionaris heeft het veld moeten ruimen. Niet alleen de hele afhandeling is bijzonder pijnlijk, ook het incident zelf. De bewuste gegevens van de 57 miljoen klanten en chauffeurs stonden opgeslagen op een externe clouddienst van Amazon. Dit gebeurde onversleuteld. Een 'onvergeeflijke fout' en een 'complete misstap' zo zegt Paul Lipman, baas van veiligheidsbedrijf BullGuard, tegenover the Guardian. Een chauffeur van Uber klaagt tegenover dezelfde krant over de afhandeling: typisch Uber. 'Ze denken alleen aan zichzelf. Ik moest er via de media over horen. Uber komt nergens voor uit, ze verbergen ze alleen maar.'

Verder onderzoek

Eerder dit jaar moest Uber-oprichter Travis Kalanick het veld ruimen omdat hij volgens investeerders Uber op riskante wijze leidde. Onder zijn machobewind raakte Uber in opspraak door beschuldigingen van seksuele intimidatie, wangedrag op de werkvloer en bedrijfsspionage. Ook kampte het bedrijf met een leegloop van topmensen en klagende chauffeurs.

undefined

Dit zijn de acht plagen die taxidienst Uber teisteren
Beschuldigingen van seksuele intimidatie, bedrijfsspionage, een topman die zijn temperament niet de baas is: erg lekker gaat het allemaal niet met het ooit zo populaire Uber.

Uber-topman Kalanick treedt tijdelijk terug
In juni maakte topman Travis Kalanick van Uber bekend dat hij tijdelijk terugtreedt om 'aan zichzelf te werken'. Hij rept in zijn brief aan zijn mededewerkers niet over de seksismeklachten op de werkvloer. Inmiddels is hij definitief op een zijspoor gezet.

Vergunning in Londen teruggetrokken
Uber verloor enkele maanden terug zijn vergunning om zijn taxidiensten te mogen aanbieden in Londen. Een zware klap voor het bedrijf.

Uber gaat chauffeurs in Nederland beter behandelen
Uber wil dat meer zelfstandigen zich als chauffeurs aanmelden en belooft daarom dat ze eerder betaald zullen krijgen als ze op hun passagiers moeten wachten, en betere informatie zullen krijgen over de verwachte ritduur.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden