autoradiozender

Wat valt er nog te verbeteren aan de autoradio? Niets, lijkt het. Geluidskwaliteit is prima, zenders lopen niet meer weg, cd-spelers slaan nauwelijks over, displays wijzen de weg en voor de zware gebruiker zijn er radio's die ook mp3-muziek van een cd-rom kunnen lezen....

tekst bard van de weijer

Het Amerikaanse Rock ford Fos gate heeft een autoradio gemaakt met een ingebouw de harde schijf. Klik de schijf uit de achterbak, koppel hem aan de computer en pomp 20 gigabyte aan mp3's over. In één klap 250 uur muziek aan boord. Genoeg muziek voor een lange zomervakantie.

Kan het nóg beter? Ja.

Hetzelfde Rockford Fosgate maakte van de autoradio een piepklein zendstation, dat vanuit de garage of carport contact kan leggen met de computer op zolder. De zender maakt gebruik van Wifi, een draadloze technologie voor het overseinen van gegevens. Daarmee kan de mp3-collectie in de computer overgestraald worden naar de autoradio. Het grootste voordeel is dat nooit meer cd's gebrand hoeven te worden voor in de auto. Daarvoor moet de auto wel in de buurt van het woonhuis geparkeerd worden, wat voor stadsbewoners nogal eens problematisch is. Maar wie een garage aan huis heeft, zit gebeiteld - zolang de muren niet van al te dik gewapend beton zijn, want daar komt de zender niet doorheen.

Aardig, maar het leukste moet nog komen.

Zou het niet mooi zijn om straks onze favoriete muziek te delen met andere automobilisten in de file? Wij zien de gesprekken door het open raam al voor ons.

'Mooie uitvoering. Gergjev?'

'Ja. Salzburg, 1998. Hebben?'

'Graag!'

Zap.

Als dat niet fileleedverzachtend is.

De Rockford Fosgate Omnifi is nog niet leverbaar. De verkoop begint in april in de Verenigde Staten. Daar kosten radio en harde schijf 600 dollar. Het draadloze zendstation kost nog eens 100 dollar. Goedkoop is het niet, we tellen omgerekend zo'n 6500 kwartjes van Kok voor het complete systeem. De Nederlandse importeur in Breda weet nog niet wanneer het systeem in Nederland beschikbaar komt en wat de Omnifi gaat kosten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden