Autopsie radioactief lichaam Litvinenko 'gevaarlijkste ooit'

Het stoffelijk overschot van de vergiftigde Russische spion Alexander Litvinenko was zo radioactief dat de autopsie op zijn lichaam 'een van de gevaarlijkste ooit' was. Dat heeft lijkschouwer Nathaniel Cary gezegd in het huidige onderzoek naar de dood van Litvinenko.

redactie
Het huis van Alexander Litvinenko in Londen, waar na zijn dood radioactief materiaal werd gevonden. Beeld afp
Het huis van Alexander Litvinenko in Londen, waar na zijn dood radioactief materiaal werd gevonden.Beeld afp

Lijkschouwer Nathaniel Cary zei ook dat het radioactieve isotoop dat in 2006 de dood van de Russische geheim agent veroorzaakte bij een standaard lijkschouwing nooit zou zijn gevonden. Volgens Cary heeft het lichaam eerst twee dagen onaangeroerd in het ziekenhuis gelegen vanwege de gevaarlijke straling. Tijdens autopsie droegen de medici beschermende kleding met ventilerende kappen over het hoofd.

De voormalige KGB-spion stierf in 2006 na een ziekbed van drie weken in een Londens ziekenhuis aan vergiftiging met het radioactieve polonium-210. Waarschijnlijk heeft hij de stof toegediend gekregen via een kop thee.

Voor zover bekend is dit het eerste en enige geval van poloniumvergiftiging in de wereld. Cary is van mening dat de dood van Litvinenko een mysterie was gebleven, ware het niet dat een van zijn artsen kort voor zijn dood naar aanleiding van 'een voorgevoel' een urinemonster had laten testen op aanwezigheid van radioactieve straling.

Een agent onderzoekt de dood van Litvinenko in 2006 Beeld epa
Een agent onderzoekt de dood van Litvinenko in 2006Beeld epa

Onderzoek naar betrokkenheid Rusland

Groot-Brittannië maakte vorig jaar, tot onvrede van Rusland, bekend dat het alsnog een onderzoek zou starten naar de dood van Litvinenko en een eventuele rol van de Russische staat in de zaak. Na zijn vertrek bij de Russische geheime dienst vroeg Litvinenko asiel aan in Engeland. Zijn familie denkt dat hij voor de Britse geheime dienst MI6 werkte en in opdracht van het Kremlin werd vermoord.

De ontmoeting met twee Russen, Andrej Loegovoj en Dmitri Kovtoen, drie weken voor zijn dood zou Livinenko fataal zijn geworden. De drie dronken een kop thee in een hotel in Londen, waarna Litvinenko onwel werd. De twee houden vol niets met zijn dood te maken te hebben. Rusland weigert hen uit te leveren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden