Autonoom

Eindelijk eens een artikel dat vraagtekens zet bij de zogenaamde keuzevrijheid van (jonge) vrouwen. Kort gezegd: `Vrouwen hebben niets te klagen want hun keuzevrijheid is nog nooit zo groot geweest.`..

Rotterdam Anja Beerepoot

Maar uit het onderzoek van Christien Brinkgreve en Abdoeline Soleman blijkt dat jonge vrouwen niet autonoom handelen, maar worden gedreven door sociale dwang bij het inrichten van hun leven.

Dit werpt een ander licht op veel hedendaagse onderzoeken en artikelen waarin de (jonge) vrouw wordt gepresenteerd als iemand met een breed scala aan mogelijkheden, maar die toch geheel vrijwillig in de voetsporen van haar moeder treedt en tevreden is met haar parttime baantje.

Belangrijk is te begrijpen dat die mening deels voortkomt uit wat in het artikel `sociologische blindheid` wordt genoemd en een reflectie is van wat in de maatschappij leeft. De sociale dwang is niet gericht op acceptatie van zichzelf maar op ambitie en perfectie. Twee pijlers in onze maatschappij die weerspiegeld worden in de drijfveren van jonge vrouwen; elke maatschappij krijgt de jonge vrouwen die ze verdient.

In het verlengde hiervan zie ik een schone taak weggelegd voor de media die jonge vrouwen kunnen helpen bij het zoeken naar de juiste balans in hun vrouwelijke kracht in plaats van eenzijdig de aandacht te vestigen op de (maakbare) buitenkant.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden