Update

Automobilist moest 1,6 miljoen uur wachten bij A4 Leiderdorp

Het grootste verkeersknelpunt van het rijkswegennet was het afgelopen jaar de A4 bij Leiderdorp. Volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) verloren automobilisten bij de brug over de Oude Rijn 1,6 miljoen uur aan wachten.

Luchtfoto van de A4 ter hoogte van Leiderdorp. Archief © ANP

De VID stelt jaarlijks de top 50 op van files in Nederland. Naast de A4 bij Leiderdorp zijn andere knelpunten vooral plekken waar de wegbeheerder aan het werk is. De A50 bij Ewijk staat op nummer twee van de top 10, daar wordt aan een nieuwe brug gewerkt.

Vergeleken met vorig jaar stond in 2011 overigens 13 procent minder file. 'Dat hebben we te danken aan het gereed komen van grote infrastructurele projecten. We verwachten dat die trend zich in 2012 zal doorzetten', vertelt Patrick Potgraven van de Verkeersinformatiedienst (VID) vandaag aan de Telegraaf.

Opvallend was verder dat de A58 richting Vlissingen bij Yerseke op de zes stek eindigde. Daar stonden lange files door problemen in de Vlaketunnel.

Hoewel het jaar nog niet voorbij is, verwacht de VID door het geringe aantal files de komende dagen geen verschuivingen meer.

File top 10
1 A4 Amsterdam > Delft
2 A50 Arnhem > Oss
3 A20 Hoek van Holland > Gouda
4 A10 De Nieuwe Meer > Coenplein
5 A15 Rozenburg > Ridderkerk
6 A58 Bergen op Zoom > Vlissingen
7 A9 Alkmaar > Amstelveen
8 A28 Utrecht > Amersfoort
9 A27 Utrecht > Almere
10 A4 Delft > Amsterdam
Meer over