Automatiseerder vreest beperking op groei Volmac ziet tekort aan programmeurs dreigen

Een tekort aan afgestudeerde informatica-studenten kan de groei van Cap Volmac gaan remmen. Volgens bestuursvoorzitter C. van Breugel van het Utrechtse softwarehuis is de animo voor een studie informatica de afgelopen jaren zo fors afgenomen, dat hij en andere bedrijven in de branche nu moeite hebben voldoende programmeurs aan te...

Van onze verslaggever

UTRECHT

Van Breugel, topman sinds de fusie van Volmac en het Franse Cap in 1993, wil geen enkele voorspelling doen over de mogelijkheden in 1996. 'Dat is koffiedik-kijkerij, waar ik mij niet comfortabel bij voel.' Andere ondernemingen in de Informatie Technologie (IT) hebben wel prognoses gedaan. Maar die lopen sterk uiteen, van een paar procent tot meer dan 10 procent groei. Brancheorganisatie Fenit zegt een marktgroei van 4 tot 5 procent te verwachten.

Belangrijkste remmende factor, zegt Van Breugel, is de arbeidsmarkt. Volgens hem hebben zich dit jaar slechts vierhonderd studenten aangemeld voor een studie informatica. Enkele jaren geleden waren dat er nog vier- tot vijfduizend. Van Breugel erkent dat de branche het probleem een beetje aan zichzelf te danken heeft. 'De geringe belangstelling is een gevolg van de malheur in de branche een paar jaar terug.'

Vorig jaar heeft het Utrechtse softwarehuis, één van de grootste automatiseerders in Nederland en voor 58 procent eigendom van het Franse concern Cap Gemini Sogeti, de winst met 9 procent opgevoerd tot 72 miljoen gulden. Na een slap eerste halfjaar, heeft het bedrijf in de laatste zes maanden een enorme inhaalslag gemaakt toen het fors investeerde in de introductie van nieuwe produkten.

Vanwege de druk op de arbeidsmarkt was het personeelsverloop bij Cap Volmac ongewoon groot. Het bedrijf breidde zijn aantal medewerkers uit met 230 tot 4636 aan het eind van het jaar, maar moest in totaal 836 nieuwe mensen in dienst nemen. 'Wij, maar ook Getronics, Raet en alle andere huizen, vissen allemaal in dezelfde vijver. Daardoor hebben we grote moeite voldoende goede mensen aan te trekken', aldus Van Breugel.

Van Breugel noemde 1995 een positief jaar. Per aandeel steeg het resultaat van het beursgenoteerde concern van 1,59 gulden naar 1,73 gulden. De sterke tweede helft van 1995 - 18,4 procent omzetgroei tegen slechts 1,9 procent in het eerste halfjaar - noemde Van Breugel 'een plezierige verrassing'. Over het hele jaar vormde projecten en detachering opnieuw de hoofdmoot van de omzet (580 miljoen), gevolgd door advieswerk (156 miljoen). Vooral in deze laatste categorie was sprake van forse groei.

Verdeeld over de vier verschillende marktgroepen namen vooral banken en verzekeraars meer diensten af. Binnen deze sector verwacht Van Breugel de komende jaren opnieuw sterke groei. Dit komt mede door de introductie van de euro in 2001 en door het feit dat veel computerprogramma's moeten worden aangepast aan de eeuwwisseling: de meeste systemen kennen jaartallen slechts als tweecijferige getallen, en interpreteren het jaar '01 vanzelf als 1901. Van Breugel: 'Een heel aardige opportunity. Wij halen daarmee behoorlijk wat werk binnen.

Cap Volmac keert een dividend uit van 1,35 gulden per aandeel tegen 1,25 gulden over 1994. Daarmee komt wederom 80 procent van de winst toe aan de aandeelhouders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden