Automatische wapens en politie-uniformen gevonden in Verviers

De Belgische politie heeft gisteren bij anti-terreuracties in de Oost-Belgische stad Verviers automatische wapens van het type AK47 gevonden. Ook troffen de agenten politie-uniformen aan. Dat maakte het Belgische Openbaar Ministerie zojuist bekend tijdens een persconferentie in Brussel.

Agenten in Verviers. Beeld afp
Agenten in Verviers.Beeld afp

De vondst van de wapens en uniformen bevestigen volgens het OM dat de terreurverdachten in Verviers concrete plannen hadden op korte termijn een aanslag te plegen in België. Eric Van Der Sypt zei namens het OM dat de terreurverdachten plannen hadden agenten te vermoorden 'op de openbare weg en in politiebureaus'. De verdachten planden aanslagen in het hele land. 'Ze konden overal toeslaan.'

Naast de AK47-geweren en politie-uniformen trof de politie in het huis in Verviers pistolen, munitie, explosieven, valse identiteitsbewijzen, een flinke som geld en communicatie-apparatuur zoals walkietalkies aan. In totaal hebben er gisteravond twaalf huiszoekingen plaatsgevonden in België in het kader van de anti-terreuracties. Vijftien mensen werden bij die acties opgepakt in onder meer Verviers en Brussels. Twee van hen zijn gearresteerd in Frankrijk. Verdere details over de gearresteerde personen, behalve dat het Belgen waren, wilde Van Der Sypt niet geven.

Tijdens de persconferentie benadrukte Van der Sypt dat de anti-terreuracties in België niet deel uitmaakten van een grotere anti-terreuractie in heel Europa, zoals gisteravond werd gesuggereerd door media. Doel met de acties van gisteravond was het oprollen van een terreurcel in België.

Ontvoeringsplannen

Bij de anti-terreuractie in Verviers kwamen gisteravond twee mensen om het leven en raakte één persoon zwaargewond. De verdachten openden gisteravond meteen het vuur op de politie met zware automatische wapens. Er raakten geen agenten gewond bij de acties. Bij de andere acties vielen geen slachtoffers.

Het Belgische OM zei gisteren al dat de acties 'noodzakelijk' waren en dat een mogelijke aanslag 'een kwestie van uren' was. Naast het plegen van aanslagen op de Belgische politie zouden de terreurverdachten ook als doel hebben gehad een hooggeplaatste politieman te ontvoeren en onthoofden, meldden Belgische media vandaag. Van Der Sypt ging tijdens de persconferentie van vandaag niet in op dat bericht.

Hij zei gisteren dat de huiszoekingen waren gedaan in het kader van 'een operatie naar een cel van personen die terug waren gekeerd uit Syrië'. De verdachten zouden banden hebben met terreurorganisatie IS.

Belgische agenten aan het werk bij een huis in Verviers tijdens de anti-terreuractie van gisteren in de stad. Beeld afp
Belgische agenten aan het werk bij een huis in Verviers tijdens de anti-terreuractie van gisteren in de stad.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden